Koploper
06-2016

Technolgie & Zorg Academie

Thema's

Arbeidsinnovatie Gezond werken Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches
Hoe is het nu met..

Februari 2021 verscheen het artikel ‘Hoe is het nu met… De Technologie & Zorg Academie (TZA)’. Deze Koploper is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een succesvol Koploper-initiatief.
Lees het hele artikel hier.

De Technologie & Zorg Academie  (TZA) is hét regionale leerwerk-, oefen- en testcentrum waar studenten, professionals en burgers kennis kunnen maken met nieuwe zorgtechnologieën en hulpmiddelen.

TZA is een netwerkorganisatie van (zorg)ondernemers, overheid en onderwijs. TZA biedt een innovatieve omgeving om te leren omgaan met nieuwe zorgtechnologieën en hulpmiddelen.

Resultaten

De TZA is een innovatieve leerwerk-, oefen- en testomgeving op het gebied van zorgtechnologie en hulpmiddelen, gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de thuissituatie. In de TZA worden nieuwe zorgtechnologieën en hulpmiddelen getest en kunnen professionals en burgers hiermee kennismaken én leren werken.

Via de Academie en het Living Lab leren en werken jaarlijks duizenden zorgprofessionals, studenten en docenten met zorgtechnologie. Het Living Lab bestaat uit een (online) Kenniskring, de Appartementen en de ProbeerService. Dankzij de ProbeerService komt een grote variëteit van zorgtechnologie-producten binnen handbereik van de zorgprofessionals door de uitleen- en demonstratiemogelijkheden.

Onderwijsaanbod

Op het gebied van leren en ontwikkelen verzorgt de TZA bij- en nascholing, workshops, trainingen, lezingen en congressen en symposia. Deze zijn zoveel mogelijk geaccrediteerd en dragen bij aan de kwaliteit van de (aankomende) professionals in de zorg, welzijn en onderwijs. Daarmee is de TZA een interessante partner voor (zorg)instellingen als het gaat om bij- en nascholing. Er worden bijeenkomsten georganiseerd rondom actuele thema’s zoals robotica, adoptie en acceptatie van zorgtechnologie, ethiek, zorg op afstand en telemedicine. Deze zullen doorlopend worden vernieuwd om aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de markt en de opleidingsbehoefte van toekomstige en huidige professionals. Het aanbod wordt ook, op maat, aangeboden aan mantelzorgers, vrijwilligers, zorgvragers en andere belangstellenden. Daarnaast worden MBO- en HBO-studenten op de hoogte gebracht van de mogelijkheden van zorgtechnologie en zijn er ook stagemogelijkheden voor HBO-studenten. Zij doen dit onder supervisie en in afstemming met een TZA-coördinator. Ook worden zij (op afstand) begeleid en ondersteund door de coördinator en ervaren beroepskrachten.

Wat levert het op?
  • De Technologie & Zorgacademie  is een innovatieve omgeving om te leren omgaan met nieuwe technologieën voor zowel studenten als professionals.
  • Alles binnen de TZA is (toekomst)gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De veranderende zorgvraag en de trend van individualisering leiden tenslotte tot een veranderende vraag naar zorg.
  • De zorgvrager met ruimte voor zijn/haar eigen regie wordt centraal gesteld. De zorgprofessional is niet meer bezig met ‘zorgen voor’ maar met ‘zorgen dat’ door het gebruik van o.a. robotica en zorg op afstand.

Meer informatie:  Technologie & Zorg Academie (TZA)
TZA Twente www.tza.nu, Contactpersoon Eric Wolkotte, e-mail: e.wolkotte@tza.nu
TZA Achterhoek www.tza-achterhoek.nu , Contactpersoon Eric Wolkotte, e-mail:  e.wolkotte@tza-achterhoek.nu
TZA Drenthe www.tza-drenthe.nu, Contactpersoon Aad Oosterhof, e-mail: a.oosterhof@tza-drenthe.nu

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer