In deze Falend Vooruit podcast gaan we in gesprek met Maud van Riel, Programmamanager Anders werken in de Zorg West-Brabant.

Het hoofddoel van het programma anders werken in de zorg is om technologische innovaties versneld te implementeren door actieve kennisuitwisseling. Dit gebeurt binnen een driehoek van het ‘Anders Werken in de Zorg’-programma, de implementerende organisaties, en Vilans als kenniscentrum. Hoewel de focus op technologie ligt, groeit de aandacht voor sociale innovatie en het slim verbinden van technologische oplossingen met de strategische doelen van de aangesloten organisaties. Het doel is een herstructurering van de zorgpaden van de huidige naar de gewenste situatie.

In deze tijd blijkt het succes van projecten vooral te worden bepaald door de kracht van samenwerking. Niet iedereen stapt meteen in bij de start van een pilot. Organisaties kunnen de fase kiezen die het beste past. Fouten uit eerdere pilots worden actief benut en gedocumenteerd in rapporten, wat duurzaam waardevol is voor zowel de aangesloten organisaties als de leveranciers.

Een cruciale factor blijkt een goed georganiseerde structuur binnen de organisatie te zijn, met een heldere visie en missie, en een sterke verbinding tussen technologie en strategische doelen. Het draait om voortdurende verbetering van het innovatieproces. Een belangrijke les is dat technologie niet altijd vlekkeloos werkt, maar het is vooral belangrijk om niet meteen op te geven.

Luister de Falend Vooruit podcast:

Meer weten?