Op 1 februari kwamen ruim 300 Ontregelaars naar Fort Voordorp bij Utrecht voor een inspirerende dag over Ontregelen. De Ontregelaars kwamen uit het hele land en uit alle branches binnen zorg en welzijn. Met één doel: netwerken en kennis uitwisselen over het tegengaan van regeldruk in de sector. Tijdens de dag konden bezoekers twee workshops kiezen uit het uitgebreide workshopprogramma, deelnemen aan activiteiten, een inspirerende opening en afsluiting volgen en een bezoekje brengen aan de kleine informatiemarkt. Je vindt hier een verslag van de dag, inclusief extra informatie.

Direct van start

De dag begon meteen leerzaam met keynotespreker en hoogleraar Marcel Canoy over de 5 redenen waarom er zoveel regels zijn in de zorg. Daarna gingen Heleen Snijders en Susette Lataster van Nurses Know Better en Saskia Hoogkamer van Ontregel de Zorg van het ministerie van VWS in gesprek met Marcel over hoe regels ontstaan, maar ook geschrapt kunnen worden. 

Daarna nam Wouter Hart ons mee in zijn verhaal over het werken vanuit de bedoeling en dat we terug moeten gaan naar de essentie en meer op het vakmanschap van zorgprofessionals moeten vertrouwen.

Video terugblik

Kon je er niet bij zijn op 1 februari of vind je het leuk om samen met ons nog even terug te kijken op de dag? Bekijk dan onze terugblik-video:

[Ont]Regel de Zorg WhatsAppgroepen

Tijdens het event zijn [Ont]Regel de Zorg WhatsAppgroepen opgericht.

Zo kunnen regionale ontregelaars en paarse krokodillenjagers laagdrempelig met elkaar in contact komen. Wil je hier ook aan meedoen? Via deze link  kan jij je aansluiten bij de WhatsAppgroep van jouw regio.

Minder regeldruk, meer werkplezier

Geïnspireerd geraakt door het [Ont]Regel de Zorg Live Event? Vanuit Vilans is er een mooi aanbod waarmee iedereen kan starten om regeldruk te verminderen.

 Zo staan op de kennispleinen  www.zorgvoorbeter.nl/ontregelen (ouderenzorg) en www.kpgs.nl/verminderen-regeldruk (gehandicaptensector) alle informatie, hulpmiddelen, tips en voorbeelden die je verder helpen met het verminderen van regeldruk verzameld. Er worden online themabijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie vind je op de website van Vilans.

Daarnaast kan je je ook aansluiten bij de Ontregel werkgroep op het NVZ-kennisnet.

Het [Ont]Regel de Zorg Live Event was een initiatief van het Actie Leer Netwerk in samenwerking met de NVZ, Vilans en het ministerie van VWS.