Het ZN-formulier is een artsenverklaring die ingevuld moet worden bij het voorschrijven van bepaalde medicijnen. Dit formulier van verzekeraars staat bekend als een zeer tijdrovende paarse krokodil, en vraagt dus onnodig veel tijd en energie van specialisten en huisartsen. Gelukkig is het onlangs aangepakt door de krokodillenjagers van Zneller. Dankzij deze online app wordt het invullen van de verklaring en vervolgens versturen naar de apotheek een kwestie van een paar kliks. Een slimme Koploper die artsen veel kostbare tijd scheelt!

Berucht formulier

Deze artsenverklaringen – waarbij de ZN staat voor Zorgverzekeraars Nederland – zijn voor veel artsen bekend en berucht. Maandelijks worden er in Nederland 500 van ingevuld. Dit kost veel tijd, terwijl het gaat om het voorschrijven van veelgebruikte medicijnen die worden geadviseerd door Europese en Nederlandse richtlijnen. Geen exotische behandelingen die uitgebreid verantwoord moeten worden dus. Dit leidt tot zoveel irritatie dat er zelfs tegen dit formulier geprotesteerd wordt door vakgroepen.

“Wie zijn toch die jongens die dat Zneller hebben bedacht?! Ik zou ze wel willen knuffelen!” “Dit zijn echt helden”
– Medewerker –

Dat kan Zneller

De jonge artsen Laurens en Aaram besloten dat het papieren formulier niet werkbaar was. Ze ontpopten zich tot paarse krokodillenjagers en ontwikkelden een app: Zneller. Deze app maakt het invullen van het ZN-formulier eenvoudig. Artsen hoeven maar één keer hun gegevens en handtekening in te vullen, om vervolgens met een paar kliks het formulier in te vullen en direct naar de apotheek te sturen. Zo zorgt deze innovatie binnen het bestaande systeem voor arbeidsbesparing.

Een formulier dat normaal zeker vijf minuten kostte om af te handelen is nu in een paar seconden verzonden.  Er zijn nu al meer dan 3000 ZN-formulieren mee verstuurd in 4 maanden tijd.

Zneller kan de zorg dus nu al potentieel 750 keer vijf minuten tijdsbesparing per maand opleveren. Rekening houdend met de uurtarieven van artsen gaat het hierbij ook om een gigantisch bedrag aan zorggeld. Zneller is een betrouwbaar, veilig en volledig digitaal systeem dat inmiddels gebruikt wordt door ruim 1000 specialisten en huisartsen. Ook zijn al zo’n 1000 van de 1800 apothekers uit het hele land opgenomen in het systeem.

Ook snel ontwikkeld

De app doet zijn naam eer aan: ook de ontwikkeling ging razendsnel. In vier weken is het systeem opgezet. Hoewel het een open deur lijkt, was dit formulier nooit eerder gedigitaliseerd. Dit kwam mogelijk door zorgen over het loslaten van een veilig, vertrouwd papieren systeem. Dit kan soms bezwaren met betrekking tot privacy opleveren. Maar: ook hier is rekening mee gehouden in de ontwikkeling. Omdat bewust nooit patiëntgegevens worden opgeslagen, is de app minstens zo veilig als een papieren formulier.

Toekomst: meer eenvoudige oplossingen!

Momenteel zijn al 19 van de 36 ZN-formulieren beschikbaar via Zneller. De app is ontwikkeld door twee cardiologen in opleiding, maar wordt de komende maanden ook uitgebreid naar andere specialismen zoals oncologie, neurologie en longgeneeskunde. De verwachting is dat er duizenden formulieren per maand verstuurd gaan worden via Zneller. Het initiatief laat zien wat de kracht is van geloven in een simpel, goed idee van de werkvloer.

“Sta eens een keer stil bij hoe bizar het soms is dat je bepaalde administratieve handelingen nog op een uiterst omslachtige wijze doet, en realiseer je dat een veel eenvoudigere oplossing vaak helemaal niet lastig is om te realiseren”. “Het heeft geen zin om te wachten tot de oplossing van bovenaf komt. Het moet van de werkvloer komen. Dus: doe het gewoon! Heb je een goed idee, waag dan de sprong!”
– Ontwikkelaars –
Meer lezen?

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Laurens Swart

Initiatiefnemer van dit project
Laurens Swart
Cardioloog
Stuur een e-mail