Zorgtechnologie wordt steeds belangrijker. Om dit optimaal in te zetten, moeten de zorgmedewerkers allereerst enthousiast zijn over de innovatie. Daarnaast hebben zij de juiste kennis en vaardigheden nodig om ermee te werken. Volgens Technologie voor Warme Zorg (TVWZ) – onderdeel van Samen voor Sallandse Zorg – is het zelf ervaren van de technologie de beste manier om te leren. Daarom hebben zij in samenwerking met verschillende VVT-, VG- en GGZ-organisaties uit regio Midden IJssel, Harm’s Escape Room ontwikkeld. De Escape Room bootst een realistisch scenario na waarin de zorgmedewerkers spelenderwijs leren omgaan met nieuwe zorgtechnologie. Het is leuk, laagdrempelig én maakt hun werk in de toekomst gemakkelijker.

Update: Zorgtechnologie leren door te ervaren

Dit initiatief is in maart 2022 Koploper geworden, de tekst heeft in augustus 2023 een update gekregen.

Koploper Harm’s Escape Room laat zorgprofessionals spelenderwijs omgaan met nieuwe zorgtechnologie. Zo doen ze kennis en vaardigheden op over innovatie. Dat is leuk, laagdrempelig en maakt het werk gemakkelijker. Recent onderzoek bewijst dat dit initiatief werkt. Harm’s Escape Room is bovendien zo succesvol dat het concept doorontwikkeld en opgeschaald wordt.

Medewerkers positief

Het kennisplatform Onderwijs en Gezondheidszorg heeft de resultaten van Harm’s Escape Room onderzocht. Aan dit onderzoek hebben meer dan 500 zorgprofessionals meegewerkt. En de uitkomsten hiervan zijn ontzettend positief! Het programma krijgt gemiddeld een 7,8 en draagt het bewezen bij aan het bewust ervaren van de mogelijkheden van zorgtechnologie.

Medewerkers zijn na het programma van Harm’s Escape Room enthousiaster over zorgtechnologie, blijkt uit de resultaten. Ook vinden ze technologie nuttig, geven ze aan dat zorgtechnologie hun werk interessanter maakt én vinden ze zorgtechnologie minder ingewikkeld dan ze vooraf hadden verwacht. Sommige medewerkers zijn zelfs zo enthousiast dat ze na de Escape Room met eigen ideeën komen of een actieve rol op zich willen nemen om technologie (nog) beter te integreren in hun werk.

Verrast door de mogelijkheden

Wat deze fase van het project leert, is dat het heel belangrijk is om ook medewerkers in niet-zorggerelateerde functies de Escape Room te laten spelen. Zo zien zij de ontwikkeling in de zorg en ervaren zij hoe belangrijk randvoorwaarden als bijvoorbeeld goede wifi en onderhoud zijn. Ook cliënten hebben baat bij het doorlopen van de Escape Room: ze zijn verrast door de mogelijkheden van zorgtechnologie. Het onderzoek van het kennisplatform O&G bewijst dat Harm’s Escape room medewerkers én cliënten inspireert over de mogelijkheden van zorgtechnologie.

Opschalen door bundelen van krachten

Floortje (genomineerd voor de Impactmakerprijs 2022) wordt toegevoegd aan Harm’s Escape Room. Floortje is een app waarin ervaringen met zorgtechnologie verzameld en gedeeld worden. Ook kan de app de best passende technologie bij de zorgbehoefte van een cliënt vinden. Floortje en Harm’s Escape Room versterken elkaar: zorgverleners maken kennis met zorgtechnologie en leren gelijk hoe ze deze in kunnen zetten voor hun cliënten. Ook het initiatief ‘Bieb Robot op Maat’ gaat gekoppeld worden aan de escape room. Deze drie innovaties vormen samen een nog krachtiger leerinstrument.

Originele tekst begint hier

Mobiele Harm’s Escape Room

Ondanks het grote belang worden zorgtechnologieën nog te weinig ingezet. Eén van de oorzaken is dat zorgmedewerkers hiervoor moeten worden opgeleid, en dit slecht lukt omdat zij klassikale scholingen vaak als ‘saai’ zien. De arbeidsinnovatieve Harm’s Escape Room biedt een laagdrempelige en leuke manier om verschillende zorgtechnologieën in de praktijk te leren kennen.

De deelnemers stappen na een voorgesprek als team de woning van ‘Harm’ binnen. Harm is een fictieve cliënt die zo is vormgegeven dat hij herkenbaar is voor elke deelnemende zorgmedewerker. Harm is in paniek en het is aan het team om te achterhalen waarom. Door verschillende puzzels en vragen op te lossen met behulp van de aanwezige zorgtechnologieën, kunnen zij de oorzaak van zijn paniek achterhalen. Zij treffen technologieën aan zoals een miauwende robotpoes, een GPS-alarm en een automatische medicijndispenser. Op deze manier ervaren deelnemers hoe zij het leven van de cliënt kunnen verbeteren met verschillende zorgtechnologieën. Ze gaan de innovaties zien als hulpmiddelen om betere zorg te kunnen leveren.

Het unieke aan Harm’s Escape Room is dat de benodigde middelen in twee koffers passen. Dat maakt het concept mobiel. Het kan op elke zorglocatie worden ingezet in een willekeurige kamer. Daarnaast kunnen zorgmedewerkers ook via digitale werkvormen kennismaken met de verschillende zorgtechnologieën. Zo is de training breed inzetbaar binnen heel Nederland.

Bekijk de onderstaande video en maak kennis met de Harm’s Escape Room:

Ondersteunende scholing

Het doel van de Harm’s Escape Room is om de inzet van zorgtechnologieën te verhogen door zorgmedewerkers te enthousiasmeren en informeren. Door zo’n hogere inzet neemt de werkdruk af en kunnen de zorgprofessionals blijven doen waarvoor ze het vak zijn ingegaan. Volgens initiatiefneemster en regionaal projectleider Laura Steman: “Persoonsgerichte en warme zorg leveren. Nu en in de toekomst.”

Voor de Escape Room is in samenwerking met Planetree een lesprogramma ontwikkeld. Met als doel om de geleerde lessen te vertalen naar het eigen werkproces in de alledaagse praktijk en zorgen dat de medewerkers intrinsiek gemotiveerd raken. De zorgmedewerkers leren aan de hand van een casus welke zorgtechnologieën er zijn, waar ze deze kunnen vinden en hoe deze ingezet kunnen worden.

Op zoek naar de juiste leervorm

Het project is van start gegaan met een onderzoek naar de attitudes, behoeften en belemmeringen rondom de inzet van zorgtechnologie onder 500 zorgmedewerkers. Hieruit bleek dat de medewerkers een kennistekort ervaren, de communicatie onduidelijk vinden en te weinig worden gefaciliteerd vanuit de organisaties. “Omdat zorgmedewerkers echte ‘doeners’ zijn en technologie voor velen geen favoriet onderwerp is, zijn we op zoek gegaan naar een andere leervorm: Interactive Learning Rooms”, vertelt Laura Steman.

Vervolgens is er samen met verpleegkundigen, teamleiders en innovatiemedewerkers van de betrokken VVT-, GZ- en GGZ-organisaties en game-development bedrijf &Happy gekeken naar hoe de medewerker en cliënt van de toekomst eruit zien. Om te kijken wat zij nodig hebben en wat absoluut niet in de Escape Room verwerkt mag worden. De Escape Room is gedurende het ontwikkelingsjaar drie keer getest met zorgmedewerkers, docenten, cliënten, mantelzorgers, beleidsmakers en toezichthouders. De verkregen input is gebruikt om de Escape Room te verbeteren. Deze werkwijze is sterk gelieerd aan het Actieleren.

Harm’s Escape Room was een van de genomineerde voor de Impactmakerprijs 2021. Bekijk hieronder het interview met Laura Steman (Zorggroep Solis) en Carlijn van Dorth (Ludgerus) over het initiatief. Laura kon helaas niet fysiek aanwezig zijn voor de opnames.

De cijfers liegen er niet om

Alle deelnemers die Harm’s Escape Room doorlopen, worden gevraagd een enquête in te vullen. Aan het begin en aan het einde van de training beantwoorden zij een aantal vragen. Download hier een samenvatting van de resultaten van 401 respondenten van deze enquête. Hieruit blijkt dat:

  • 57% vóór het leerpakket en 80% erna het gebruik van zorgtechnologie in hun werk nuttig vindt;
  • 41% vóór het leerpakket en 63% erna het gebruik van zorgtechnologie duidelijk en begrijpelijk vindt;
  • 50% vóór het leerpakket en 70% erna vindt dat zorgtechnologie het werk interessanter maakt;
  • 48% vóór het leerpakket en 66% erna de komende 2 maanden zorgtechnologie wilt inzetten.

De training scoort in totaal gemiddeld een 7,8, met een 8,4 voor het onderdeel de Escape Room zelf. 97% van de deelnemers zou de training aanraden bij collega’s.

Op langer termijn is gebleken dat deze manier van leren impact heeft op de werkvloer. “We zien bijvoorbeeld dat onze regionale uitleendienst Leen je Robot op Maat meer wordt gebruikt binnen zorgorganisatie Solis waar het lespakket is toegepast. In tegenstelling tot andere zorgorganisaties die in omvang nog veel groter zijn”. Solis is een van de aangesloten organisaties en tevens projectleider van TVWZ. Binnen deze organisatie bestaat de functie technologie coach. Waar het voorheen lastig was om verpleegkundigen of verzorgenden te werven voor deze functie, is nu het animo toegenomen. Download hier de functieomschrijving van de technologie coach bij Solis.

Behalve voor de zorgmedewerkers, is de Escape Room ook interessant gebleken voor onder andere de technische dienst en ICT. Zo ervaren zij hoe de zorg verandert en waarom goede randvoorwaarden als bijvoorbeeld een dekkende WiFi essentieel zijn.

Meer weten? Neem contact op met Laura Steman.

Initiatiefnemer van dit project
Laura Steman
Projectleider
06-10737842 Stuur een e-mail
Downloads
Meld je aan voor onze nieuwsbrief