Impactmakerprijs 2022

Op 16 maart zijn in de Prodentfabriek in Amersfoort de vakjury- en publieksprijs voor de Impactmaker 2022 uitgereikt. De vakjury bestempelde de Welzijnsverzorgende van Sevagram officieel als de Impactmaker 2022. Anderstaligen opleiden in de zorg kreeg de meeste stemmen van het publiek en mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. De Impactmakerprijs is bestemd voor het initiatief dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage leverde aan het structureel terugdringen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.

De Welzijnsverzorgende van Sevagram winnaar Vakjuryprijs

De jury koos voor dit initiatief, omdat de Welzijnsverzorgende veel impact op de werkvloer heeft gerealiseerd. Dat komt door de aanpak: het initiatief werd opgepakt vanuit de medewerkers zelf en is ontstaan vanuit de behoeften van de cliënt. Het leverde de verzorgende in opleiding tot welzijnsverzorgende een doorgroeimogelijkheid en meteen meer werkplezier op. Plus, de handelingen van de welzijnsverzorgende dragen bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Daarnaast komen met dit initiatief zorg en welzijn samen: “Vernieuwend en dwars door het systeem”, aldus de jury. Deze prijs is overhandigd door Marcelis Boereboom, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bekijk hieronder een interview met initiatiefneemster Maartje Backx na het winnen van de vakjuryprijs:

Anderstaligen opleiden in de zorg wint de Publieksprijs

Het initiatief Anderstaligen opleiden in de zorg van het Nova College Haarlem en Kennemerhart kreeg de meeste stemmen van het publiek. De Publieksprijs is uitgereikt door de winnaar van vorig jaar: Conforte Innovatielab. Het initiatief is een combinatie van een op maat gemaakt lespakket en leerwerkstages. Hierdoor worden anderstaligen en statushouders voorbereid op integratie in de maatschappij en begeleiding naar werk in de zorg.

Bekijk hieronder een interview met initiatiefneemster Hilde Eradus en deelnemer Farida na het winnen van de publieksprijs:

Sfeerimpressie Impactsymposium

Download de brochure

Criteria & jury

Elke zorg- of welzijnsorganisatie die in 2021/2022 een vernieuwend arbeidsmarktproject heeft opgezet, maakt kans. Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden; door het initiatief moeten echt verbeteringen op de werkvloer zijn ontstaan en het moet goed vertaalbaar zijn naar andere organisaties. Dan maakt het initiatief echt impact en heeft het een positief effect op het terugdringen van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. De Impactmakerprijs is voor de organisatie waarbij werkgever en werknemers het succes delen. VWS, RegioPlus en Actie Leer Netwerk hebben in overleg de volgende criteria en voorwaarden opgesteld.

Criteria

 • Het initiatief levert een positieve bijdrage aan het vernieuwen van de arbeidsmarkt van zorg en welzijn (het belangrijkste!);
 • Het initiatief leidt tot echte en belangrijke verbetering op de werkvloer;
 • Het initiatief is goed vertaalbaar naar andere organisaties;
 • Het initiatief heeft medewerkersbetrokkenheid bij het bedenken en uitvoeren.

Voorwaarden

 • Bij het aanmelden wordt duidelijk omschreven hoe het initiatief aan de criteria voldoet;
 • Inzendingen mogen geen ideeën of plannen zijn. Je mag alleen initiatieven, acties,
 • verbeteringen of projecten aanmelden die zijn gedaan of uitgevoerd;
 • Inzendingen moeten actief of lopend zijn in 2022 (dus geen projecten die afgerond
 • zijn voor 1-1-2022);
 • Iedereen kan de eigen organisatie aanmelden. De deelnemers verklaren bij de
 • inschrijving dat zij de vertegenwoordiger zijn van het initiatief. Ook zijn zij zelf
 • verantwoordelijk voor interne communicatie;
 • Organisaties waar juryleden werkzaam zijn, kunnen niet genomineerd worden om
 • belangenverstrengeling te voorkomen;
 • Van deelnemers wordt verwacht dat zij meewerken aan het verder bekendheid geven aan hun inzending door interviews, video-opnames etc.

De vakjury toetst de inzendingen op de criteria en voorwaarden. Ze selecteert maximaal zes inspirerende en impactvolle initiatieven waar vervolgens op 16 maart 2023 tijdens het Impactsymposium één winnaar uit verkozen wordt van de Impactmakerprijs 2022.

De jury

Wilma van der Leeuw

Programmamanager Conforte Innovatielab (winnaar Impactmakerprijs 2021)

Edwin ten Holte

Raad van Bestuur Stichting Anton Constandse en Raad van Commissarissen RegioPlus

Marc van der Meer

Bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt en onafhankelijk adviseur mbo-sector

Marcelis Boereboom

Secretaris-generaal ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Publieksprijs

Net als vorig jaar reikt de jury naast de Impactmakerprijs ook een publieksprijs uit. Deze prijs is bedoeld voor de organisatie die de meeste beweging heeft weten te creëren om de personeelstekorten terug te dringen en die de potentie heeft om impact te maken voor een gezondere arbeidsmarkt in zorg en welzijn.

Lees hier welk initiatief de publieksprijs heeft gewonnen.