Actieleren

Inspiratiemagazine Actieleren: De kracht van gezamenlijkheid (artikel 2/4)

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Actieleren en de kracht van gezamenlijkheid

In dit tweede artikel van het inspiratiemagazine Actieleren vind je suggesties voor werkvormen die je kunt gebruiken en bronnen waarin je verder kunt zoeken. Kies of maak wat bij jouw doel past. Wil je eerst meer te weten komen over deze methode? Klik dan hier voor artikel 1 De waarde van experimenteren. “Niets over ons zonder ons”, dat is een uitspraak die weergeeft dat iedereen iets te zeggen heeft. Vooral mensen óver wie nogal eens besluiten worden genomen, zoals patiënten, cliënten of mensen die niet als eerste in staat lijken om hun mening naar voren te brengen. Ook zorgprofessionals worden nog wel eens overgeslagen in besluitvorming en innovaties, terwijl zij juist zo goed zicht hebben op wat in de praktijk wel en niet werkt. Elke oude of nieuwe werkwijze zál velen raken, positief of soms onbedoeld ook negatief. En daarom staat of valt elke innovatie met draagvlak. Laat dat zo vroeg mogelijk meetellen. Belangrijk daarbij is dat (vertegenwoordigers van) alle betrokkenen bij actieleren samenwerken voor een gezamenlijk doel. Demotivatie ontstaat als maatregelen en werkwijzen, die niet goed passen bij de context, opgelegd worden. Dan moet men zich maar schikken. Mensen vormen de doorslaggevende factor bij veranderingen.

Kies wat bij jouw doel past

In dit tweede artikel vertellen we je meer over de kracht van gezamenlijkheid. Je kunt putten uit de suggesties voor werkvormen die je kunt gebruiken en bronnen waarin je verder kunt zoeken: kies of maak wat bij jouw doel past. We geven je nog meer inspiratie mee van de goede voorbeelden uit ons Koplopernetwerk en daarbuiten. En voor wie nog niet zo bekend is met Actieleren voegen we een algemene introductie toe. Op onze website vind je nog veel meer informatie zoals video’s, blogs, podcasts en handreikingen om in je eigen organisatie aan de slag te gaan. En vergeet niet: bij Actieleren hoort het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren en verbeteren. Elke vorm van Actieleren creëert ruimte voor verandering, hoe klein ook.

Inspiratiemagazine Actieleren

Welke artikelen mag je nog meer van ons verwachten? De eerste twee artikelen zijn gepubliceerd. Daarna verschijnen er nog twee:

1. Actieleren: de waarde van experimenteren 

2. Actieleren: de kracht van gezamenlijkheid

3. Actieleren: het houvast van structuur

4. Actieleren: het fundament van informatie

Het complete Inspiratiemagazine Actieleren verschijnt eind juni 2021.

Ga samen aan de slag! Download het tweede artikel hieronder.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Podcast
Podcast: Rijndam Revalidatie over arbeidsmarktbeleid ook tijdens de coronapandemie

Revalidatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van coronapatiënten. Daarom hoog tijd om met een revalidatiecentrum te praten over arbeidsmarktbeleid tijdens deze pandemie. Wat houdt Rijndam Revalidatie bezig?

Lees meer
Koploper
Operatie Bezetting OK: Samen de personeelstekorten op de operatiekamer aanpakken

De Rotterdamse operatiekamers komen operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recovery-verpleegkundigen tekort. Met Operatie Bezetting OK pakken Rotterdamse ziekenhuizen de personeelstekorten op de operatiekamer aan.

Lees meer
Nieuws
Vereniging Hogescholen komt met sectorplan ‘Gezond opleiden’

Omgaan met verandering en toekomstbestendige gezondheidszorgprofessionals opleiden. Bekijk de ambities van de sector die geformuleerd staan in het sectorplan 'Gezond opleiden'.

Lees meer