Mbo-studenten zorg en welzijn op niveau 2 missen vaak de aansluiting om een succesvolle start te maken op de arbeidsmarkt. En als het wel lukt, vallen ze regelmatig uit doordat ze het werken in de sector als overweldigend ervaren. Dit komt door een gebrek aan zelfvertrouwen en het missen van de juiste beroepshouding en -vaardigheden. MBOHup geeft deze kwetsbare mbo-studenten een kickstart om aan de slag te gaan in de zorg met betaald werk.

Leren van elkaar en met elkaar

Een groot probleem is het gebrek aan perspectief dat niveau 2 in de ogen van de studenten brengt. Initiatiefneemster Annemien van der Veen: “Ze denken: wat kun je daar eigenlijk mee? Terwijl ze een heel goede bijdrage kunnen leveren door taken uit te voeren die anders blijven liggen of te veel tijd kosten. Op die manier kunnen ze groeien in de zorg.” MBOHup biedt deelnemende studenten perspectief op een betaalde baan door begeleiding te bieden en door het aanleren van beroepsvaardigheden. Zij kunnen in het werk groeien, maar ook tijdens de terugkomdagen. Hier leren ze in intervisievorm van en met elkaar.

Aan de slag als preventiemedewerker bij de GGD

MBOHup is een samenwerking aangegaan met de GGD en Happy Nurse. Tijdens de coronapandemie gingen ruim dertig kandidaten aan de slag bij de GGD als preventiemedewerker. Inmiddels zijn er tien doorgestroomd naar betaald werk in de ouderenzorg en twee als medewerker van een consultatiebureau. Daarnaast is er een arbeidsfitprogramma gestart met studenten van MBO Utrecht. Ook hier biedt MBOHup de studenten perspectief op betaald werk.

Bekijk hieronder het interview met Annemien van der Veen van het initiatief MBOHup! Vanwege corona kon zij helaas niet fysiek aanwezig zijn voor de opnames.

Impactmakerprijs 2022
Bekijk de genomineerden van de Impactmakerprijs 2022 en stem voor de publieksprijs!
Ga naar genomineerden 2022