Op 16 maart zijn in de Prodentfabriek in Amersfoort de vakjury- en publieksprijs voor de Impactmaker 2022 uitgereikt. De vakjury bestempelde de Welzijnsverzorgende van Sevagram, Gilde Opleidingen en Stichting Koraal officieel als de Impactmaker 2022. Anderstaligen opleiden in de zorg kreeg de meeste stemmen van het publiek en mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. De Impactmakerprijs is bestemd voor het initiatief dat het afgelopen jaar een positieve bijdrage leverde aan het structureel terugdringen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.

De Welzijnsverzorgende van Sevagram winnaar Vakjuryprijs

De jury koos voor dit initiatief, omdat de Welzijnsverzorgende veel impact op de werkvloer heeft gerealiseerd. Dat komt door de aanpak: het initiatief werd opgepakt vanuit de medewerkers zelf en is ontstaan vanuit de behoeften van de cliënt. Het leverde de verzorgende in opleiding tot welzijnsverzorgende een doorgroeimogelijkheid en meteen meer werkplezier op. Plus, de handelingen van de welzijnsverzorgende dragen bij aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Daarnaast komen met dit initiatief zorg en welzijn samen: “Vernieuwend en dwars door het systeem”, aldus de jury. Deze prijs is overhandigd door Marcelis Boereboom, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bekijk hieronder een interview met initiatiefneemster Maartje Backx na het winnen van de vakjuryprijs:

Anderstaligen opleiden in de zorg wint de Publieksprijs

Het initiatief Anderstaligen opleiden in de zorg van het Nova College Haarlem en Kennemerhart kreeg de meeste stemmen van het publiek. De Publieksprijs is uitgereikt door de winnaar van vorig jaar: Conforte Innovatielab. Het initiatief is een combinatie van een op maat gemaakt lespakket en leerwerkstages. Hierdoor worden anderstaligen en statushouders voorbereid op integratie in de maatschappij en begeleiding naar werk in de zorg.

Bekijk hieronder een interview met initiatiefneemster Hilde Eradus en deelnemer Farida na het winnen van de publieksprijs:

Zes noemenswaardige genomineerden

Tijdens de finale zijn alle zes genomineerden in het zonnetje gezet. De genomineerden werden geselecteerd uit 26 inzendingen. Het viel de jury op dat alle ingezonden initiatieven het terugdringen van de personeelstekorten vanuit uiteenlopende perspectieven oppakten. Zo zijn de initiatieven aan de slag gegaan met onder andere technologie, anders opleiden en anders inrichten van de organisatie.

Initiatiefnemers

De Impactmakerprijs is een initiatief van het Actie Leer Netwerk, RegioPlus en het ministerie van VWS. In 2020 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Met het uitreiken van de Impactmakerprijs worden de meest inspirerende en impactvolle arbeidsmarktprojecten met de gehele sector gedeeld. Door kennis en ervaring te delen, kan de sector leren van deze vernieuwende aanpakken, zodat werken in zorg en welzijn efficiënter en aantrekkelijker wordt voor bestaande én toekomstige medewerkers.