Een actieve bijdrage leveren aan een zo goed mogelijk leven voor mensen in hun laatste levensfase, dat is waarom de meeste zorgmedewerkers kiezen voor een baan in de langdurige zorg. Daarbij is niet alleen de initiële zorg van belang. Eten, drinken, slapen en menselijk contact zijn de basis. Het initiatief Academische Verpleeg(t)huiszorg geeft hier een extra impuls aan en kijkt tegelijk naar de verdere wensen en behoeftes van de cliënt.

AV als beweging

Lineke Verkooijen heeft als lid van de directie zelf ervaren hoe Academische Verpleeg(t)huiszorg direct impact maakt. “Je mag ons initiatief ook een beweging noemen,” geeft ze aan. “Door de sterke samenwerking tussen onderwijs en praktijk bij dit project, komen zowel de behoeftes en wensen van de cliënt als die van de medewerker tot leven”.

Ook de coronapandemie heeft gezorgd voor beweging. “Onder andere door corona zitten we in een transitieperiode. Doordat deze prijs juist inzoomt hoe je impact maakt in deze hele transitie, is hij heel zinvol,” beaamt Verkooijen.

De beste zorg op het juiste moment

Binnen het initiatief Academische Verpleeg(t)huiszorg worden er zoveel mogelijk zogenoemde AV-locaties opgezet, die zich focussen op de beste zorg op de juiste plaats op het juiste moment. Daarnaast investeert het initiatief in de zorgmedewerkers. En met succes, gezien de hoge medewerkerstevredenheid die regelmatig door de instelling wordt gemeten. Werken in de zorg wordt met de AV-locaties weer aantrekkelijker, bestaande medewerkers blijven en nieuwe mensen worden geïnspireerd om voor de zorg te kiezen. Het project maakt gebruik van een actieleermethode die zorg organiseert op basis van wensen van cliënten, een bijdrage levert aan het arbeidsplezier van de zorgmedewerkers en aan een efficiënte bedrijfsvoering. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een planningstool en webapp.

Bekijk hieronder het interview met Lineke Verkooijen en Anne Marijke Schakelaar van initiatief Academische Verpleeg(t)huiszorg! Vanwege corona konden zij helaas niet fysiek aanwezig zijn voor de opnames.

Impactmakerprijs 2022
Bekijk de genomineerden van de Impactmakerprijs 2022 en stem voor de publieksprijs!
Ga naar genomineerden 2022