Anderhalf jaar na aankomst in Nederland heeft slechts vier procent van de mensen met een migrantenachtergrond een baan. Tot 2025 heeft Nederland minimaal 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Twee losstaande gegevens, die op zichzelf problematisch zijn. Maar het initiatief Kleurrijk Zorgen, door grondlegger Jos Artz en initiatiefnemer Haci Aslan Sariaslan, combineert deze twee gegevens tot iets positiefs: een project waarbij statushouders klaargestoomd worden voor een baan in de zorg.

Innovatie is noodzakelijk

“Als we het blijven doen zoals we de afgelopen twintig jaar hebben gedaan, blijft de situatie precies zoals in die afgelopen jaren,” aldus de terechte uitspraak van Jos Artz. Er moeten dus nieuwe initiatieven worden bedacht om de tekorten in de zorg op te lossen.

En innovatief, dat is het initiatief Kleurrijk Zorgen. In plaats van focussen op competenties, diploma’s en bevoegdheden, worden de potentie en het talent van statushouders benadrukt. De aanpak van het project Kleurrijk Zorgen is integraal. Het initiatief brengt statushouders samen met de Nederlandse samenleving, bereidt de organisatie beter voor op de komst van nieuwe groepen en maakt direct impact op de druk in de zorg, die sterk wordt verminderd. Een win-win situatie. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de instellingen met het cultuursensitieve programma VARIIS. Statushouders en medewerkers kunnen elkaar aanvullen en wederzijds ondersteunen.

Waar staat Kleurrijk Zorgen nu?

Tweeënhalf jaar geleden begon Kleurrijk Zorgen met één zorginstelling, inmiddels zijn er zes zorginstellingen aangesloten bij dit kleurrijke project. Meer dan 25 statushouders zijn in het bezit van een BBL-certificaat op niveau 2, 3 of 4 en zijn in dienst bij een zorginstelling.

Dankzij het diversere karakter van de zorgmedewerkers, wordt er ook een beweging in gang gezet omtrent de cliëntenpopulatie. Het diversiteitsgehalte binnen de zorgmedewerkers trekt ook een meer diverse groep cliënten aan. Zo kunnen zorginstellingen steeds beter inspelen en aansluiten op de zorgbehoeften van de diverse bevolkingspopulatie die Nederland kent.

Bekijk hieronder het interview met Jos Artz en Haci Aslan Sariaslan van het initatief Kleurrijk Zorgen!

Impactmakerprijs 2022
Bekijk de genomineerden van de Impactmakerprijs 2022 en stem voor de publieksprijs!
Ga naar genomineerden 2022