Al meer dan een jaar loopt het zorgpersoneel op de tenen om de zorg in Nederland draaiende te houden. Zo ook in het HagaZiekenhuis, waar de IC-verpleegkundigen het meer dan druk kregen door de coronapandemie. In mei 2021 is er daarom een pilot gestart van de Leerwerkunit, waarbij er leerlingen worden opgeleid onder supervisie van IC-verpleegkundigen. De eerste pilot beviel zo goed, dat de Leerwerkunit sinds september een vast onderdeel is geworden van de Intensive Care in het HagaZiekenhuis.

Intensievere begeleiding in minder tijd

“De situatie is vergeleken met een jaar geleden echt compleet veranderd,” vertelt Sanne Vlaardingerbroek, IC-verpleegkundige en Praktijkopleider IC bij het HagaZiekenhuis. Eerst werden de IC-verpleegkundigen in opleiding 1 op 1 begeleid. Binnen de huidige Leerwerkunit worden vier IC-verpleegkundigen in opleiding, begeleid door twee IC-verpleegkundigen. Samen kunnen zij zorg dragen voor zes patiënten.

Het HagaZiekenhuis streeft naar een zo hoog mogelijk leerrendement voor de IC-cursisten door intensieve begeleiding van IC-verpleegkundigen en IC-artsen, met de nadruk op ‘bedside-teaching’. Dit alles wordt gerealiseerd zonder extra inzet van de IC-verpleegkundigen. Integendeel: er is zelfs meer ruimte gekomen voor de verpleegkundigen op de afdeling om te werken aan kwaliteitsonderzoek.

Een trots team

“Ik ben er echt onwijs trots op,” aldus Frederieke Veersma, IC-verpleegkundige en Praktijkopleider IC. “Ondanks alle drukte door corona en veel en zwaar werk, hebben we toch met z’n allen dit mooie project kunnen neerzetten.” De zorg heeft innovatieve projecten nodig en mensen die daarin het voortouw nemen. Binnen het HagaZiekenhuis is het hele team enthousiast over de leerwerk unit, zowel artsen als verpleegkundigen. Doordat er meer mensen kunnen worden opgeleid tot IC-verpleegkundigen, wordt er een positieve bijdrage geleverd aan het personeelstekort op de IC. Dit zorgt voor minder stress op de afdeling, en een fijnere sfeer binnen het team.

Bekijk hieronder het interview met Sanne Vlaardingerbroek en Frederieke Veersma van initiatief Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding!

Impactmakerprijs 2022
Bekijk de genomineerden van de Impactmakerprijs 2022 en stem voor de publieksprijs!
Ga naar genomineerden 2022