De arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn vraagt om nieuwe manieren van werken en opleiden. Associate degrees kunnen daaraan een bijdrage leveren, daarom zijn drie hogescholen samen met het werkveld aan de slag gegaan.
Associate degrees zijn tweejarige hbo-opleidingen die tegenwoordig in Nederland erkend zijn. De tweejarige opleidingen dichten het gat tussen mbo en hbo en geven veel zorgmedewerkers met een mbo-diploma de kans zich verder te ontwikkelen in relatief korte tijd. Hogeschool Windesheim, de Hanzehogeschool, NHL Stenden en Zorgplein Noord hebben de handen ineen geslagen om Associate Degrees (door) te ontwikkelen én beter op de kaart te zetten bij zorgorganisaties en medewerkers.
Meer informatie
- ZorgpleinNoord: Intensieve samenwerking leidt tot twee nieuwe Associate degree opleidingen
- Zorggroep Drenthe: Bijeenkomst ontwikkeling Associate Degree-opleidingen
- NHLStenden AD SZW – Whiteboard met videofragmenten
- Ad Sociaal Werk in de Zorg, promotie
Wat levert het op?
De drie hogescholen hebben een aantal bestaande Ad’s doorontwikkeld en twee volledig nieuwe Ad’s in zorg en welzijn opgezet. De opleidingen zijn samengesteld in overleg met zorginstellingen, waardoor ze goed aansluiten bij de beroepspraktijk. De Associate degrees verbreden het opleidingsaanbod, bieden meer perspectief voor doorgroeien en hebben een positieve uitwerking op de instroom van nieuw zorgpersoneel.
Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?
De scholingstrajecten zijn samen met het werkveld vormgegeven. De ervaring is dat een scholingstraject van medewerkers succesvol wordt als men een gezamenlijke verantwoordelijkheid ziet. Het werken vanuit de driehoek onderwijs- lerende professional- werkcontext laat het belang van gelijkwaardige betrokkenheid zien. De hogescholen zijn nog in gesprek met Zorgplein Noord en werkveldpartners om te kijken hoe de Ad’s een plek kunnen krijgen in de functiehuizen van zorg- en welzijnsorganisaties.
Waarom is dit een Koploper?
De Associate degree (Ad) is een nieuwe landelijke erkende tweejarige hbo-opleiding, een deelprogramma van de hbo-bacheloropleiding. Het volgen van een Ad-opleiding geeft de medewerker de kans om zich te ontwikkelen binnen de eigen organisatie. De uitstroom in zorg en welzijn is landelijk hoog. ‘Met een Ad bied je medewerkers perspectief om zich vakinhoudelijk verder te ontwikkelen en stimuleert hiermee een leven lang leren en ontwikkelen. Voor medewerkers die na twee jaar toch nog verder willen bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar een bachelor.