Zorggroep Noorderbreedte is erin geslaagd om de werkdruk van haar zorgmedewerkers te verlagen door in één klap honderd woonondersteuners te werven, op te leiden en aan het werk te zetten. De tweede wervingsactie heeft 40 gemotiveerde woonzorgondersteuners opgeleverd.
Noorderbreedte en ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen hebben een grote wervingsactie opgezet voor een nieuwe functie in de ouderenzorg: woonzorgondersteuner. Deze zorgmedewerkers nemen niet-zorggerelateerde taken over van verpleegkundigen, verzorgenden IG en helpenden. De wervingsactie leverde honderd nieuwe medewerkers op, die intussen hun diploma hebben gehaald. De opleiding bestaat onder andere uit workshops over hygiënisch werken, het elektronisch cliëntendossier en ziektebeelden als dementie. De woonzorgondersteuner helpt bijvoorbeeld bij schoonmaken, eten en het lezen van de krant.
Wat levert het op?
De eerste lichting van honderd woonzorgondersteuners is actief op verschillende locaties van Noorderbreedte. Zij leveren een bijdrage aan het welzijn en welbevinden van de oudere en vergroten zo de kwaliteit van wonen, leven en zorg. Hun inzet zorgt voor verlaging van de werkdruk bij de overige zorgmedewerkers. Zij hebben meer tijd om met meer aandacht hun eigen werkzaamheden uit te voeren, waardoor de kwaliteit van zorg stijgt en het werkplezier toeneemt. Zo beperkt dit Koploperinitiatief ook de uitstroom van zorgpersoneel. ‘De woonzorgondersteuner brengt veel rust. Rust voor de zorgmedewerkers die erop kunnen vertrouwen dat iemand toezicht houdt en begeleiding kan bieden in de huiskamer, terwijl zij op een kamer zorg verlenen. Rust voor de ouderen ’omdat er overdag en ‘s avonds altijd iemand aanspreekbaar is’, aldus de projectleider.
Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?
De functie van woonzorgondersteuner is een generieke functie die op de verschillende locaties van Noorderbreedte, afhankelijk van de levenswens van bewoners en lokale omstandigheden, verschillend kan worden ingevuld. De mogelijkheid bestaat om naast woonzorgondersteuner ook als zorgmedewerker in dienst te komen (na bijscholing), zodat ook grote contracten mogelijk zijn.
In het nieuws:
Waarom is dit een goed voorbeeld?
Het is fantastisch dat zorggroep Noorderbreedte met een wervingsactie in een keer honderd nieuwe woonzorgondersteuners heeft aangenomen. Zij zorgen voor verlaging van de werkdruk bij de overige zorgprofessionals. En hierdoor hebben zij meer tijd om met meer persoonlijke aandacht hun eigen werkzaamheden te doen; werkzaamheden waarvoor ze ook daadwerkelijk zijn opgeleid. Door ook aan de nieuwe medewerkers perspectief te bieden kunnen ook zij behouden worden voor de zorg.