In aflevering 20 van de podcast serie van Falend Vooruit spreken we de eigenaar van organisatieadviesbureau Amplitudo, Janneke de Groot. Zij als zorgvernieuwer is al bijna 15 jaar aanjager van innovatie, EHealth en digitalisering. Momenteel is zij betrokken bij het SET-up programma uitgevoerd door VitaValley. Dit programma biedt praktische ondersteuning aan gehonoreerde SET-projecten (Stimuleringsregeling EHealth Thuis) en helpt bij kennisuitwisseling over innovaties in de zorg. Janneke de Groot vertelt over de lessen die zij heeft geleerd van één van haar projecten. Het startte als een goed opgezet innovatieproject begon halverwege scheuren te vertonen en op z’n grondvesten te schudden.

Gaan we de goede kant op

Annelies Mulder, beleidsadviseur bij het Actie Leer Netwerk, kwam in contact met Janneke de Groot nadat uit één van de kenniscommunities de vraag kwam om naast successen ook het falen van projecten te delen. Deze oproep kreeg veel bijval en sindsdien worden ook deze verhalen verteld en gedeeld in het netwerk. Janneke de Groot kan als echte innovator putten uit veel eigen ervaringen. Zij neemt je mee naar een project wat op papier succesvol leek, maar in de praktijk geen impact maakte. De Groot: “Achteraf konden we de stoorzenders in dit project goed definiëren. Er stond te veel druk op het project om te leveren, er waren verschillende meningen over het eindproduct, we hebben te weinig stilgestaan bij deze punten. Kortgezegd hebben we de onderstroom genegeerd. Heel herkenbaar voor iedereen die innoveert en ontwikkelt met de beste bedoelingen”. Hoe je dit voorkomt in jouw projecten hoor je van Janneke de Groot in deze podcast.

Vita Valley is een onafhankelijke netwerkorganisatie en realiseert sinds 2004 innovaties op het werk van zorgprofessionals en op de gezondheid van burgers. Doel is een transitie van zorg naar gezondheid en als er toch zorg nodig is, dan zo veel mogelijk op de juiste plek.

Luister naar de podcast hieronder: