In zorg en welzijn zijn gemotiveerde adviseurs iedere dag actief om, samen met professionals, veranderingen in gang te zetten. Zij vervullen vaak de rol van aanjager, inspirator, facilitator of procesbegeleider. Dat dit niet altijd vanzelf gaat zal voor de luisteraar geen verrassing zijn. Hoe voorbereid en ingelezen je als adviseur ook bent, soms glipt de groep of het proces ter plekke uit je handen. Een gevoel van falen komt over je heen: van alle mensen in deze groep zou jij toch moeten weten wat er moet gebeuren? Waarom lukt het mij niet?

In aflevering 21 van de Falend Vooruit podcast spreken Annelies Mulder en Jethro Hardeman voor Actie Leer Netwerk met Barbara van der Steen. Zij is oprichter van Wenders.nu, proceskundige, executive coach en spreker. Van der Steen werkt sinds 2020 aan haar promotieonderzoek over ‘Leiderschap & zingeving’ met als kernthema’s de rol reflectie, resonantie en intuïtie in de complexiteit en versnelling van vandaag de dag. In 2017 bracht zij samen met Thijs Homan, Antonie van Nistelrooij, Mieke Moor, Marcel Kuhlmann, Aart Goedhart en Martjin van Ooijen het boek Imperfecte adviseur uit. Een boek met persoonlijke, herkenbare en pijnlijke verhalen over het werk van een adviseur. Een keer geen managementboek over hoe het moet, maar een boek over hoe het in het echt gaat. In de verhalen wordt onderzocht wat de persoonlijke betekenis is van perfectie en imperfectie in het werken als adviseur. Persoonlijke verhalen van de auteurs worden verdiept met reflectie en publicaties.

In de podcast hoor je de persoonlijke ervaring van Barbara, de paradox(en) van het adviseurschap, de rol van reflectie in het werk en de pijnlijke kantelpunten die je laten groeien als adviseur. Imperfectie? Gelukkig maar.

Meer over Falend Vooruit
Bij Falend Vooruit laten we ervaringsdeskundigen aan het woord over hun mislukte project, gestrande pilot of over een vernieuwende visie op de waarde van anders gelopen projecten.
Ga naar Falend Vooruit