In deze Falend Vooruit podcast met Rosanne Steensma, PhD aan de Vrije Unversiteit Amsterdam, hoor je over een wachtruimte voor patiënten in een kas. En over het belang van al buiten wandelend een intake met een cliënt voeren of uitkijken op groen tijdens een consult. We hebben het over ‘Groen voor zorg’, het ontwerpen, implementeren en evalueren van groene interventies in de gezondheidzorg.

“Ontwerp niet alleen samen het groen in de zorg, ontwerp ook het toekomstig gebruik”

Natuurlijke en groene interventies kunnen een gezonde en fijne aanvulling zijn in het dagelijks zorg aanbod. Niet alleen voor patiënten en cliënten maar ook voor zorg professionals. Het kan een rustgevend effect hebben. Je kunt even je zinnen verzetten en op adem komen.

Groene interventies in de zorg worden niet voor niets steeds populairder. Toch lijkt het erop dat niet alle interventies even duurzaam worden ingezet als van tevoren is bedacht. Aanleggen van een mooie tuin of een groene binnenwand lijkt niet voldoende om te komen tot dagelijks effectief gebruik. Sommige natuur interventies worden feestelijk onthuld en daar houdt het dan bij op.

Hoe kunnen we komen tot een hoger groen rendement? Rosanne Steensma doet vanuit verschillende lijnen onderzoek naar de effecten- en de implementatie van natuur interventies in de zorg. Een belangrijke factor blijkt niet alleen co-creatie op design maar ook co-creatie op implementatie te zijn. De vraag is dus niet alleen: Hoe gaat onze natuur interventie eruit zien, maar ook, hoe gaan we deze in onze zorg inzetten? Hoe realistisch is dit? En hoe ziet de dag er dan uit? Kortom: geef de natuur interventies figuurlijk water met een goed implementatie plan.

Vanuit het onderzoek is er een design-implementatie model ontwikkeld en een stappenplancyclus met vragen of je als zorgorganisatie klaar bent voor een natuur interventie. In deze Falend Vooruit podcast van Actie Leer Netwerk geeft Rosanne ons een aantal tips mee om goed van start te kunnen gaan.

Luister de podcast: