Falend Vooruit

Universitair docent Gustaaf Bos: Buitenstaanders in een zorgsetting leren benutten

Thema's

Arbeidsinnovatie Gezond werken

Branches

Gehandicaptenzorg Onderwijs

Wat gebeurt er als er een “outsider” — iemand zonder zorg- en welzijn diploma, bijvoorbeeld een ex dakloze of een kunstenaar — 2 jaar lang betrokken wordt bij een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag in een hooggespecialiseerde zorg setting? Wat valt de outsider op, wat doet de outsider en wat kunnen we daarvan leren?

Om die vraag te onderzoeken vormden het Centrum voor Consulatie en Expertise samen met VUmc Metamedica, de Universiteit voor Humanistiek, 6 zorgaanbieders, opleidingen Social Work en Verpleegkunde en de AVG-opleiding een driejarig samenwerkingsverband: WAVE.

Gustaaf Bos over Project Wave

Verdeeld over 6 zorgaanbieders starten mensen zonder ervaring in de zorg – maar mét relevante kennis en ervaring op andere levensgebieden – als outsider-onderzoeker. Zij verbinden zich aan de situatie en de betrokkenen door langdurig te observeren en mee te doen.

In deze podcast vertelt Gustaaf Bos over de ervaringen uit het project waarbij bijzondere thema’s en lessen naar boven zijn gekomen. Wat betekent het “hele” mens zijn in de professionele zorg setting? Hoe blijven we samen onderzoekend en nieuwsgierig? Hoe gaan wij om met onderwerpen zoals eenzaamheid, angst en twijfel bij verwanten en professionals? En wat gebeurt er met onze persoonlijke betrokkenheid zodra we onze functies vast zetten in een structuur? De outsiders uit het project WAVE dagen de zorg organisaties uit door fris te denken en anders te doen.

Luister hieronder naar de podcast:

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Regeldruk verminderen met [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder werkt aan het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg met het programma [Ont]Regel de Zorg.

Lees meer
COVID-19
Subsidie om mentale vitaliteit van werkenden te versterken

ZonMw gaat in opdracht van ministeries van SZW en VWS met een programma de mentale vitaliteit te versterken voor werkenden, waaronder zorgmedewerkers. Dit doen zij via verschillende subsidierondes.

Lees meer
COVID-19
Vraag subsidie aan als werkgever om zorgmedewerkers met post-covidklachten in dienst ...

Deze subsidieregeling geeft werkgevers en werknemers in de zorg langer de tijd om te werken aan herstel en re-integratie.

Lees meer