Extra opleidingsplekken creëren voor nieuwe zorgmedewerkers op niveau 3: dat is waar deze Zwolse Koploper in geslaagd is. Uitkeringsgerechtigden kregen de kans om zij-instromer te worden in een maatwerktraject.
Met de tekorten in de zorg als aanleiding in combinatie met maatschappelijke verantwoordelijk hebben zeven zorginstellingen in Zwolle en omgeving de samenwerking gezocht met twee beroepsopleiders, het UWV, veertien gemeenten en een regionale werkgeversvereniging. Samen zagen zij kansen om naast de regulier beschikbare opleidingsplekken (die er altijd zijn) voor zorgmedewerkers op niveau 3 nog eens achttien nieuwe plekken beschikbaar te stellen. Speciaal voor zij-instromers vanuit een uitkeringssituatie is daarom een opleidingstraject op maat ontwikkeld. Het gaat om de combinatie-opleiding Verzorgende IG (VIG) en Maatschappelijke Zorg (MZ).
Wat levert het op?
Er zijn achttien uitkeringsgerechtigden uitgestroomd naar een leerwerktraject op mbo-niveau 3. Dit heeft nieuwe medewerkers opgeleverd voor de gehandicaptenzorg, ouderenzorg (verpleeghuis- en thuiszorg) en GGZ. Dit Koploperinitiatief draagt bij aan thema’s als: meer uren werken, leven lang ontwikkelen en arbeidsinnovatie.
Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?
Geïnteresseerden in de zij-instroomopleiding doorliepen een selectieprocedure, met daarin onder andere een capaciteitentest. De uiteindelijke klas voor de extra opleidingsplekken voor de BBL-opleiding VIG/MZ is geheel gevuld met uitkeringsgerechtigden. Deze zij-instroomgroep kreeg eerst een voortraject van drie maanden aangeboden. Hierin stond ‘werkfit’ worden centraal: weer wennen aan leren en werken, rustig op gang mogen komen. Dit met behoud van uitkering. Vervolgens konden de kandidaten van start met de opleiding, speciaal op maat gemaakt voor deze zij-instromers door Deltion College en Landstede MBO. Het gaat om een BBL-opleiding; een combinatie van werken en leren.
Waarom is dit een goed voorbeeld?
Veel werkzoekenden hebben extra aandacht en coaching nodig om weer op gang te komen in het arbeidsproces. Het voortraject was dan ook gericht op ‘werkfit’ maken van werkzoekenden, met behoud van uitkering. Hierdoor bied je maatwerk en dat is belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geïnteresseerd te krijgen en te houden. Daarnaast was er sprake van een unieke, grootschalige samenwerking tussen zeven zorgorganisaties, UWV, twee ROC’s, Werkgeversservicepunt en de regionale werkgeversorganisatie. Kortom: alle partijen waren betrokken om maatwerk te leveren om nieuwe zorgmedewerkers aan het werk te helpen.