Falend Vooruit

Buro StraksZ eigenaar Suzanne Verheijden: Basis digitale vaardigheden zijn geen keuze meer

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Gezond werken Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches

 “Mijn medewerkers zijn digivaardig, want ze zitten op Facebook en Whatsappen”. Vaak wordt met deze aanname de dialoog over digitale vaardigheden van zorg- en welzijnsmedewerkers in de kiem gesmoord. Helaas en onterecht. Uit onderzoek blijkt dat in de gehandicaptenzorg 10% van de medewerkers een digitale starter is, in de ouderenzorg 16% en in de huisartsenpraktijken zelfs 24%.

Dat houdt in dat al deze professionals niet (gemakkelijk) overweg kunnen met alle applicaties en digitale middelen die vandaag de dag nodig zijn om basiszorg te leveren. Dit is niet alleen onhandig en tijdrovend, het veroorzaakt ook veel leed en heeft een effect op de eigenwaarde van deze zorgprofessionals. Daarom bedenkt de digistarter uit angst en onzekerheid vaak allerlei creatieve manieren om onder “het computeren” uit te komen. En worden de achterstand en de schaamte, naarmate de tijd vordert, steeds groter.

Zonder digitale vaardigheden geen goede landingsbodem voor technologische innovatie.

In deze Falend Vooruit podcast spreken Annelies Mulder en Jethro Hardeman voor het Actie Leer Netwerk met Suzanne Verheijden van Buro StraksZ. Zij heeft zich vastgebeten in het thema digivaardigheid. Ze is vanuit de zorgorganisatie ’s Heerenloo – nu de coalitie Digivaardig in de zorg -een landelijke programma gestart en heeft deze doorontwikkeld met tools, zelftests, kennis en trainingen. Het programma is inmiddels ook Koploper bij Actie Leer Netwerk.

De les van Suzanne Verheijden: Het onderwerp digitaalvaardig moet integraal in de organisatie aangepakt worden. Met de hele organisatie aan boord: medewerkers, managers en bestuur. Basis digitale vaardigheden in de zorg zijn geen keuze meer. Ze zijn noodzakelijk om een goede landingsbodem te zijn voor alle ontwikkelingen op het gebied van E-Health en zorgtechnologie. En dat iedereen nog iets te leren heeft op digitaal gebied illustreren we in deze Falend Vooruit podcast door stil te staan bij onze eigen grootste digitale blunders.

Luister naar de podcast via Soundcloud of Spotify:

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
De kansen, bevindingen en praktijkvoorbeelden van zij-instroomtrajecten

Transvorm komt met een publicatie over de kansen, bevindingen en praktijkvoorbeelden van zij-instroomtrajecten. Laat je inspireren en bekijk welke Koplopers in de publicatie staan!

Lees meer
Nieuws
Minder registraties bij wijkverpleging door Factchecker

Vilans heeft de Factchecker ‘Registreren in de wijkverpleging’ gepubliceerd. Deze checker gaat in op een aantal praktijkvragen over registraties voor wijkverpleegkundigen.

Lees meer
Blog
Koploper vertelt: Sacha van Dijk van Zorg Innovatie Centra

Een interview met impactmaker Sacha van Dijk van Koploperinitiatief Zorg Innovatie Centra. Lees hier over de beweging en betekenisvolle momenten!

Lees meer