Falend Vooruit

Buro StraksZ eigenaar Suzanne Verheijden: Basis digitale vaardigheden zijn geen keuze meer

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Gezond werken Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches

 “Mijn medewerkers zijn digivaardig, want ze zitten op Facebook en Whatsappen”. Vaak wordt met deze aanname de dialoog over digitale vaardigheden van zorg- en welzijnsmedewerkers in de kiem gesmoord. Helaas en onterecht. Uit onderzoek blijkt dat in de gehandicaptenzorg 10% van de medewerkers een digitale starter is, in de ouderenzorg 16% en in de huisartsenpraktijken zelfs 24%.

Dat houdt in dat al deze professionals niet (gemakkelijk) overweg kunnen met alle applicaties en digitale middelen die vandaag de dag nodig zijn om basiszorg te leveren. Dit is niet alleen onhandig en tijdrovend, het veroorzaakt ook veel leed en heeft een effect op de eigenwaarde van deze zorgprofessionals. Daarom bedenkt de digistarter uit angst en onzekerheid vaak allerlei creatieve manieren om onder “het computeren” uit te komen. En worden de achterstand en de schaamte, naarmate de tijd vordert, steeds groter.

Zonder digitale vaardigheden geen goede landingsbodem voor technologische innovatie.

In deze Falend Vooruit podcast spreken Annelies Mulder en Jethro Hardeman voor het Actie Leer Netwerk met Suzanne Verheijden van Buro StraksZ. Zij heeft zich vastgebeten in het thema digivaardigheid. Ze is vanuit de zorgorganisatie ’s Heerenloo – nu de coalitie Digivaardig in de zorg -een landelijke programma gestart en heeft deze doorontwikkeld met tools, zelftests, kennis en trainingen. Het programma is inmiddels ook Koploper bij Actie Leer Netwerk.

De les van Suzanne Verheijden: Het onderwerp digitaalvaardig moet integraal in de organisatie aangepakt worden. Met de hele organisatie aan boord: medewerkers, managers en bestuur. Basis digitale vaardigheden in de zorg zijn geen keuze meer. Ze zijn noodzakelijk om een goede landingsbodem te zijn voor alle ontwikkelingen op het gebied van E-Health en zorgtechnologie. En dat iedereen nog iets te leren heeft op digitaal gebied illustreren we in deze Falend Vooruit podcast door stil te staan bij onze eigen grootste digitale blunders.

Luister naar de podcast via Soundcloud of Spotify:

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Regeldruk verminderen met [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder werkt aan het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg met het programma [Ont]Regel de Zorg.

Lees meer
COVID-19
Subsidie om mentale vitaliteit van werkenden te versterken

ZonMw gaat in opdracht van ministeries van SZW en VWS met een programma de mentale vitaliteit te versterken voor werkenden, waaronder zorgmedewerkers. Dit doen zij via verschillende subsidierondes.

Lees meer
COVID-19
Vraag subsidie aan als werkgever om zorgmedewerkers met post-covidklachten in dienst ...

Deze subsidieregeling geeft werkgevers en werknemers in de zorg langer de tijd om te werken aan herstel en re-integratie.

Lees meer