In deze tweede Falend Vooruit podcast spreken Annelies Mulder en Jehtro Hardeman met niemand minder dan Erik Gerritsen, de Secretaris-Generaal van VWS. In dit gesprek vertelt hij zijn eigen ‘faal’ verhaal. Of zoals hij het liever noemt, zijn vormende ervaringen bij de gemeente Amsterdam.

Zo kwam hij erachter dat ‘inrollen’ in plaats van ‘uitrollen’ belangrijk is bij het laten landen van een ‘nieuwe’ werkwijze in een organisatie. Uitrollen van verandering voelt als opleggen en roept weerstand op. Bij inrollen biedt je teams de ruimte om op basis van inspirerende ‘best practices’ zelf met de vernieuwing aan de slag te gaan. Want, ‘best practises’ bieden inspiratie en handvatten maar niet persé een toepasbare oplossing voor de eigen situatie. Inrollen verhoogt dus de betrokkenheid en het lerende vermogen van alle betrokkenen.

Daarnaast vertelt Gerritsen uitgebreid over het belang van complimenten, leiderschap, weghalen van blokkades en veranderen met als motto “groot denken, kleine stapjes en morgen beginnen!”

Kortom, ben jij benieuwd naar het verhaal van Erik Gerritsen? Beluister dan de podcast.

Falend Vooruit

Arbeidsmarktvernieuwing kan niet zonder leren en experimenteren. Maar wanneer je innoveert of probeert iets echt anders te doen, gaat het vaak niet zoals gepland. Heel veel projecten en start ups behalen niet het gewenste resultaat. Zelfs in die gevallen, vallen er ook waardevolle lessen uit te trekken. Mislukte wervingscampagnes, een app die tot werkdrukverlaging moet leiden maar die medewerkers helemaal niet blijken te snappen. Allemaal voorbeelden van enthousiaste arbeidsmarkt initiatieven in zorg en welzijn die het niet gehaald hebben. Maar waar wel wat van geleerd kan worden. Daarom verzamelt en verspreid het Actie Leer Netwerk deze verhalen. Zodat iedereen die zich met arbeidsmarktinnovatie in zorg en welzijn er zijn voordeel mee kan doen!