In het Koploperinitiatief loopbaanIC vormen na opschaling acht Intensive Cares in de omgeving Nijmegen samen één IC-regio waarin kennis, opleiding, expertise en onderzoek worden gebundeld. Met deze gezamenlijke profilering tracht de koploper IC-verpleegkundigen te prikkelen met unieke carrièrekansen, afwisseling, uitdagend werk en groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld door IC-verpleegkundigen twee maanden te laten meelopen op een IC naar keuze in de regio.

LoopbaanIC voor hoge kwaliteit

De IC’s van CWZ (Nijmegen), Bernhoven (Uden), Maasziekenhuis (Boxmeer) en Radboudumc (Nijmegen) bundelen sinds 2016 hun krachten hun krachten met LoopbaanIC om hoogwaardige IC-zorg voor patiënten te realiseren. Dit initiatief is Koploper geworden in 2020. Deze academische, topklinische en regionale ziekenhuizen vormen samen één IC-regio op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Dit wordt de regionale jobrotation genoemd. Zo hopen zij de uitstroom van medewerkers te beperken en het leer- en ontwikkelproces constant te stimuleren. In 2022 is het Koploperinitiatief opgeschaald naar de IC’s van Rijnstate (Arnhem), Slingeland (Doetinchem), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) en Ziekenhuis Rivierenland (Tiel). Behalve voor IC-verpleegkundigen, is de regionale jobrotation sinds 2022 ook mogelijk voor MC-verpleegkundigen.

Inspiratie en reflectie door uitwisseling

Al ruim vijf jaar vindt er tweemaal per jaar een uitwisseling van IC-verpleegkundigen plaats tussen de eerste aangesloten ziekenhuizen in de regio. Vanaf 2022 is dit voor alle acht de ziekenhuizen. Het personeel heeft de mogelijkheid om twee maanden mee te lopen op een IC naar keuze in de regio. Door telkens te rouleren blijft de omgeving fris en uitdagend. Iedere IC in de regio heeft zijn eigen karakteristieken, accenten en innovaties. Collega’s halen daardoor inspiratie en ideeën bij elkaar op en nemen dat mee naar hun eigen werkplek. Daarnaast reflecteren ze op hun eigen werkplek. Deze samenwerking en flexibiliteit tussen de ziekenhuizen maakt de regio Nijmegen en omgeving extra aantrekkelijk voor verpleegkundigen én patiënten.

Ook potentiële IC-verpleegkundigen kunnen een dag meelopen en vervolgens direct solliciteren of zich aanmelden voor de opleiding tot IC-verpleegkundige. Door middel van een online campagne en een Facebook-community die is opgericht door ambassadeurs uit alle betrokken ziekenhuizen is dit initiatief onder de aandacht gebracht van de (potentiële) IC-verpleegkundigen.

De uitwisseling van IC-verpleegkundige Johan van Heel

IC-verpleegkundige Johan van Heel ging een paar maanden op uitwisseling. Hij ruilde zijn werkplek op de Intensive Care van het Radboudumc in voor de IC van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Zo reisde hij op de fiets van Nijmegen naar Arnhem. “De eerste week was ik volledig uit mijn comfortzone. Het was zoeken, bijvoorbeeld naar het personeelstoilet of de blaasdrukmeter. Door alle nieuwe indrukken, gesprekken met collega’s en ervaringen kwam ik vanzelf in mijn leerzone.”

loopbaanIC

“Het was leerzaam om te ervaren dat hetzelfde werk soms ook anders kan worden vormgegeven. Zo leer je veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld het hoofddraaien bij patiënten in buikligging met behulp van een borstband en de tillift. Dit is iets wat we nu ook bij het Radboudumc proberen tot uitvoering te brengen. Anderzijds heb ik de kennis van het vroeg mobiliseren en ontwennen van beademing meegenomen naar Rijnstate. Daar gaan IC-verpleegkundigen nu meer mobilisatie en inzet van de bedfiets toepassen.” Dit laat de wisselwerking van de uitwisseling goed zien.

De uitwisseling van Johan van Heel was een leerzame ervaring, vindt hij zelf. “Ik heb een rugzak vol mogelijkheden mee teruggenomen en ben samen met mijn collega’s bij het Radboudumc aan het kijken wat wij verder kunnen gebruiken.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid om de beste IC-zorg te leveren

In 2016 werd de kwaliteitsstandaard organisatie-IC door het zorginstituut naar buiten gebracht. Vanaf dat moment was iedere IC verplicht om samen te werken middels een regio- of netwerk-IC. De eerste vier ziekenhuizen van LoopbaanIC gingen vanaf dit moment een langdurige samenwerking aan, waardoor er sprake was van een pionierspositie die de kwaliteitsstandaard overtrof. Hierdoor heeft regio-IC Nijmegen en omstreken een Koploperpositie binnen IC-netwerken in Nederland.

De ziekenhuizen voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de beste IC-zorg te geven in de regio en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden te bieden aan alle IC-verpleegkundigen in die regio. In tijden van een krappe arbeidsmarkt kan iedere (potentiële) IC-verpleegkundige in de regio zich ontwikkelen naar een geschikte functie op de IC die bij de medewerker past.

Dit initiatief is in juli 2020 Koploper geworden en de tekst heeft op 6 april 2022 een update gekregen.

Bekijk hieronder de Actieleer TV 1 op 1 uitzending met initiatiefneemster Stephanie Kaalberg over LoopbaanIC:

Initiatiefnemer van dit project
Stephanie Kaalberg
Zorgmanager SEH / regio-coördinator IC/SEH
024-3668322 Stuur een e-mail