Nieuws
maandag 4 november 2019

Marc van der Meer – Ergens goed in worden

Thema's

Leven lang ontwikkelen

Branches

Alle branches

… geeft grote voldoening. Een vak echt in de vingers hebben -dus met inzicht werken, de vaardigheden beheersen en een montere houding aannemen- dát brengt persoonlijk genoegen. En ook professionele eer.

Kinderen hebben van jongs af aan de frisse nieuwsgierigheid om zoiets te bereiken. Zij tekenen en spelen en groeien vanzelf – zelfs als ze eens vergeten te eten. Denk nog eens terug hoe je zelf je talenten hebt ontwikkeld. Dat ging geleidelijk, met vallen en opstaan, oefenen en uitproberen. Ons ouderlijk milieu helpt, net als de omgang met vrienden en collega’s (peers!). En natuurlijk ook je studiekeuze, specialisaties en de werkervaring die je daarmee opdoet. Dat is het begin van iedere loopbaan.

Niet altijd ontluiken al die talenten vanzelf en komt het tot een gezonde mix van motivatie, kennis en vaardigheden. Iets kan inhoudelijk tegenvallen, je wordt afgeleid door bijzaken of kiest een omweg als middelen voor sport, cultuur of studie ontbreken, of als je nog niet weet wat goed bij je past.

Bij ergens goed worden gaat het steeds om de volgende stap in je studie of werk. Uitdagingen aankunnen en nieuwe toepassingen vinden. In een recent boekje hebben we gekeken naar welke vormen van samenwerking nodig zijn voor het werken aan zo’n perspectief.

Persoonlijke en beroepsmatige professionalisering gaan gemakkelijker als je wordt uitgedaagd op de werkvloer en het vertrouwen krijgt om nieuwe dingen uit te proberen. Het is helpt ook als collega’s met je reflecteren over wat daarvan het resultaat is. Laten we samen eens kijken wat er aan de hand kan zijn? Leren wordt dan een cyclisch proces en in de werkorganisatie kan het hele team zich verbeteren.

Door nieuwe technologieën en een andere zorgbehoefte bij de clientèle moeten werkorganisatie zich ook steeds aanpassen. Burgers zijn langer op zichzelf aangewezen en melden zich pas in een laat stadium bij een zorgverlener. Deze nieuwe ondersteuningsbehoefte stelt andere eisen aan het personeel, dat zich duurzaam moet ontwikkelen om zelf gezond, veerkrachtig en in goede conditie te blijven.

Het centrale idee van ons visiestuk is dat werkenden en werkzoekenden zich moeten kunnen professionaliseren en ook voldoende wendbaar moeten zijn als er onverhoopt van hen mobiliteit gevraagd wordt. Dat is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid van werkenden, maar ook een zaak van de zorginstelling zelf, en daarmee van de regionale samenwerkingsverbanden en het landelijk beleid om dat te ondersteunen.

Volgende keer volgen hiervan enkele voorbeelden en wat je daarvan kunt leren. Nu houden we vast aan het belang van een duurzaam perspectief. Sommige zorgsectoren lopen daarin voorop, andere volgen. Dat laatste is overigens ook ergens goed in worden.

Marc van der Meer
Ambassadeur op het thema Leven lang ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Falend Vooruit Café op de Actie Leer Netwerk Dag 2019

Mislukte wervingscampagnes, een app die tot werkdrukverlaging moet leiden maar die medewerkers helemaal niet blijken te snappen: het zijn voorbeelden van Falend Vooruit die bij het Actie Leer Netwerk een podium krijgen k...

Lees meer
Nieuws
Regioteam: Actie Leer Netwerk Dag is dé kans om verder te komen met je plan of proje...

Het Regioteam Werken in de Zorg: een nieuw team van VWS dat op een bijzondere manier een bijdrage gaat leveren aan anders werken en behoud van personeel voor zorg en welzijn. Coördinator van het Regioteam Joost Trieneke...

Lees meer
Nieuws
Marc van der Meer – Ergens goed in worden

… geeft grote voldoening. Een vak echt in de vingers hebben -dus met inzicht werken, de vaardigheden beheersen en een montere houding aannemen- dát brengt persoonlijk genoegen. En ook professionele eer. Kinderen hebbe...

Lees meer