Nieuws
donderdag 23 september 2021

Zorgmedewerkers maken zelf (zorgwekkend) weinig gebruik van zorg

Thema's

Beperken uitstroom Gezond werken

Branches

Ambulancezorg Eerstelijnszorg Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg GGD Jeugdzorg Kraamzorg Ouderenzorg Sociaal werk Thuiszorg Ziekenhuizen

Leidinggevenden en collega’s in de zorg moeten meer voor elkaar gaan zorgen, om meer uitval en vertrek van zorgmedewerkers te voorkomen. Dat blijkt uit de Monitor Gezond Werken van Stichting IZZ en een analyse van het zorggebruik van zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers maken zelf namelijk zorgwekkende weinig gebruik van zorg.

Minder gebruik van zorg

Voor het eerst in vijf jaar gebruiken de zorgmedewerkers minder fysiotherapie (3%) en psychische (10%) zorg. Ondanks dat 37% afgelopen jaar heeft verzuimd en 75% kampt met lichamelijke en 30% met psychische klachten. Deze cijfers zeggen niet dat de zorgmedewerkers geen zorg willen. Een aantal werd tegengehouden door minder aanbod, een gesloten praktijk, een digitaal consult of de angst om besmet te raken met COVID-19.

Anouk ten Arve over dit probleem

Volgens Anouk ten Arve, programmamanager IZZ, ligt de sleutelrol voor de verbetering van de gezondheid van zorgmedewerkers bij leidinggevenden en bestuurders. Daarnaast ziet zij een taak voor de overheid om meer te investeren in goede en tijdige zorg voor zorgmedewerkers zelf en in initiatieven die meer medewerkers voor de zorg behouden.

Anouk ten Arve is eerder te gast geweest in onze Actieleer TV 1 op 1 uitzending. Hierin vertelt zij over het versnellen van zorgvraagstukken die voorheen lastig of onmogelijk leken. Bekijk hieronder de uitzending en leer over de zeven essentiële versnellers.

Bron: IZZ