Blog

Lieke Lange: Waar halen we de tijd vandaan?

Thema's

Arbeidsinnovatie Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Alle branches

“Waar halen we de tijd vandaan om al die nieuwe instromers te begeleiden?” vraagt de zorgmanager met een verontrust gezicht aan me. “Ik zou willen dat ik een konijn uit de hoed kon toveren”. Het grote geheim is, dat er geen geheim is (vrijvertaald naar een quote van Oprah Winfrey). Er is geen tovertruc. Het enige antwoord op de vraag van deze manager is: Werk hard in de tijd die je hebt, probeer iets nieuws, kijk of het werkt en zo ja, houd het dan heel lang vol.

Na jaren van achterstallig onderhoud in het personeelsbeleid is het nu alle hens aan dek in de zorg. Grote groepen sollicitanten melden bij de poorten van zorgorganisaties omdat zij de switch naar deze sector willen maken. Alleen ze hebben geen zorgdiploma’s en -ervaring. Niet kant- en klaar inzetbaar in deze hectische tijd. Van HRM-‘ers hoor ik ook dat sollicitanten soms een te romantisch beeld hebben door tv-series. Ze dromen van de Eerste Hulp met George Clooney als collega. De dromers daargelaten, zijn er ontzettend veel mensen beschikbaar die supergemotiveerd zijn, maar er niet ‘tussen’ komen omdat er onvoldoende begeleiding voor hen beschikbaar is. Of omdat de zorg het niet aandurft al deze nieuwkomers in één keer op te nemen. En dat terwijl er zoveel enthousiasme is. Zo heeft alleen al de Nationale Zorgklas meer dan 3.000 mensen getraind die staan te popelen om te beginnen.

Zelf zou ik graag willen dat ik de oplossing had voor de zorgmanager n voor alle harde werkers in zorg en welzijn die met dit vraagstuk worstelen. De ‘fix-it-all toolkit’. Maar dat is hetzelfde als je een slank lijf wilt en tegelijkertijd op de bank blijft liggen en chocolaatjes eet. – Wie mij persoonlijk kent, weet dat mijn gewicht nog wel eens schommelt, vandaar dat deze vergelijking mij aanspreekt. Afvallen doe je niet door naar plaatsjes in een dieetboek te kijken, maar door aan de slag te gaan. Door je levensstijl anders in te richten, door gezond te eten en meer te bewegen.

Terug naar de zorg. Door samen verbeteringen te ontdekken ga je op een andere manier werken. Er zijn goede voorbeelden die grote aantallen nieuwe instromers op een creatieve manier opleiden:

  • Ziekenhuis ETZ met een bloeiende leerafdeling
  • VVT-organisatie Aafje met een eigen ontwikkelafdeling voor nieuwe medewerkers
  • Vier VVT-organisaties die samen andere vormen van begeleiding hebben opgericht

Vernieuwend en inspirerend. Ondertussen zeggen deze Koplopers van het Actie Leer Netwerk allemaal dat het niet makkelijk was om tot een oplossing voor carrièreswitchers en zij-instromers te komen. Het was een hobbelige weg om uiteindelijk tot een goed resultaat te komen. Hun belangrijkste advies; denk vanuit de werkvloer. Maar liefst 70% van de succesvolle verbetertrajecten komt vanaf de werkvloer. Geen quick-fix maar een veranderproces wat eindelijk zeker de moeite waard is.

Tekst: Lieke Lange — senior beleidsadviseur Koplopernetwerk

Meer blogs lezen van Lieke? Lees over het realiseren van verandering of zorginnovatie als sociaal proces.