Actieleren

Elke vorm van actieleren creëert ruimte voor verandering

Bekijk alle artikelen

Actieleren

Leren door samen oplossingen en verbeteringen te ontdekken. Dat is de kern van actieleren. Het Actie Leer Netwerk past deze methodiek toe in al zijn activiteiten. Hiermee inspireert en stimuleert het Actie Leer Netwerk het werkveld om het ook toe te passen. Want samen weet men meer, en samen krijgt men meer gedaan.

Gezamenlijk en gestructureerd experimenteren

Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen door middel van goed geïnformeerd experimenteren. Alle betrokkenen leveren vanuit hun eigen perspectief een bijdrage. Alle betrokkenen in een zorg- of welzijnsorganisatie, van cliënten tot bestuurders, kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van personeelstekorten.

Hoewel de betrokkenen in de praktijk vaak al voldoende kennis van het probleem hebben, heeft niemand in z’n eentje álle kennis voor een oplossing. Oplossingen werken het beste als ze goed in de organisatie doordacht zijn, in samenspraak met alle betrokkenen. Door samen de mogelijke oplossingen te verkennen, worden eventuele knelpunten eerder zichtbaar. Het delen van mislukte experimenten is namelijk net zo waardevol als het delen van succesvolle oplossingen. Actieleren maakt deze aanpak in de praktijk mogelijk.

Beluister de podcast over actieleren

Het Actie Leer Netwerk:

  • deelt de gevonden oplossingen – die bijdragen aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn – op in zes duidelijke deelthema’s
  • ziet en versterkt Koploperinitiatieven die al in de praktijk oplossingen hebben gevonden
  • stimuleert actieleren, zodat organisaties de beste oplossingen vinden voor hun eigen situatie

Bij actieleren hoort het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren en verbeteren. Elke vorm van actieleren creëert ruimte voor verandering, hoe klein ook.

Mensenwerk

Zorg en welzijn is mensenwerk. Het gaat er namelijk niet om óf iets werkt, maar voor en door wíe het werkt. Daarom ondersteunt het Actie Leer Netwerk de methode actieleren. Onder andere door kennis over actieleren te verspreiden, het netwerk hierin te faciliteren en organisaties te ondersteunen bij het ontwerp of de toepassing van actieleren. Daarnaast zijn op deze website goede voorbeelden en tools beschikbaar om zelf met actieleren aan de slag te gaan.

 

Wil jij actieleren uitproberen?

Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen. Uitgangspunt is het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren en verbeteren.
Aan de slag

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Falend Vooruit – Een prachtig hulpmiddel voor verpleegkundigen

Waarom wordt een met aandacht ontworpen hulpmiddel voor de zorg, wat het leveren van zorg moet vergemakkelijken door de verpleegkundigen niet gebruikt? Vanuit deze vraag gaan we met Falend Vooruit van het Actie Leer Netw...

Lees meer
Actieleren
Falend Vooruit – Een originele wervingscampagne

Hoe sluit je arbeidsmarkt- of vrijwilligerscampagne aan bij de doelgroep die je voor ogen hebt? Hoe haal je deze nieuwe enthousiaste mensen binnen voor jouw organisatie? Een van de meest brandende kwesties voor recruiter...

Lees meer
Actieleren
Falend Vooruit – Leren van het mislukken van zelfsturing

Steeds meer thuiszorgorganisaties gingen de afgelopen jaren over op zelfsturende teams. Ook Cordaan Thuiszorg uit Amsterdam. Maar daar kwam Cordaan onlangs op terug. Directievoorzitter André Brand trok zich het lot aan ...

Lees meer