Arbeidsinnovatie

Innovatie draagt op veel manieren bij aan het oplossen van het personeelstekort.

Alle artikelen
Met ambassadeur
Lea Bouwmeester
Technologie verandert de zorg, maar het vraagt ook om een andere organisatie van het werk en een andere houding.

Arbeidsinnovatie

Computers, digitalisering: wie kijkt er nog van op? We leven in de vierde industriële revolutie! Mens en technologie versmelten steeds meer met elkaar en innovatieve ontwikkelingen in zorg en welzijn volgen elkaar snel op. De inzet van arbeidsbesparende technologie maakt het mogelijk om de efficiëntie te verhogen, maar biedt ook kansen om werkomstandigheden te verbeteren. De veranderingen gaan razendsnel. Daarom is het belangrijk om kennis te delen en van elkaars fouten te leren.

Arbeidsinnovatie draagt op veel manieren bij aan het oplossen van het personeelstekort. Het biedt niet alleen kansen voor betere werkomstandigheden, maar levert ook efficiency op. Lea Bouwmeester is ambassadeur voor het thema Arbeidsinnovatie. Zij vertelt over het thema, het belang hiervan en over de concrete toepassingen.

COVID-19-pandemie en digitale innovatie

Het afgelopen jaar heeft de zorg meer en meer gebruik gemaakt van technologie, mede door de lockdown in de coronacrisis. Denk aan het veelvuldig gebruik van beeldbellen om contact te houden met naasten thuis of om behandelingen in de ggz door te laten gaan. Medewerkers en patiënten hebben de voordelen van deze innovatie ontdekt en hun digivaardigheid verbeterd.

Het is zaak om technologie te integreren in bestaande werkprocessen en protocollen. Om buiten de kaders durven te denken door bijvoorbeeld de patiënt of cliënt te vragen wanneer en hoe hij contact wil met een zorgverlener. Misschien wel liever thuis met de kat op schoot, in plaats van in de spreekkamer van de psycholoog. Bij technologie in de zorg draait het om anders denken en anders werken. Denk groot, doe klein en begin meteen.

Arbeidsinnovatie om personeelstekorten tegen te gaan

Arbeidsinnovatie is een thema dat in de basis onder alle zes thema’s van het Actie Leer Netwerk ligt. Er zijn veel handige digitale tools die een organisatie kan inzetten tegen bijvoorbeeld de hoge registratielast van zorgmedewerkers of rooster belemmeringen. Dan moet je als organisatie wel durven los te laten dat je zelf de regie hebt. Geef ruimte aan medewerkers. Durf in te zetten op technologie. Hierdoor kan de werkdruk afnemen, krijgen medewerkers meer plezier in hun werk en beperkt het de uitstroom.

Digitale strategie

De overgang naar het nieuwe jaar is voor zorgorganisaties een mooi moment om eens stil te staan bij de vraag: wat is onze grootste verandervraag binnen nu en vijf jaar, voor de organisatie, medewerkers en cliënten of patiënten? Stel een digitale strategie op en zorg dat medewerkers eigenaarschap krijgen en nemen op het thema. Dus niet alleen een kleine projectgroep beginnen met een paar enthousiastelingen, maar iedere individuele medewerker betrekken bij een technologisch project of hen zelf iets laten bedenken waar behoefte aan zou zijn. Help iedere medewerker om vanuit zijn werk met een eigen innovatie aan de slag te gaan. Zo creëer je een lerende omgeving waar plezier ontstaat in veranderen en nadenken over de toekomst

Over ambassadeur Lea Bouwmeester

Lea Bouwmeester is ambassadeur voor het Actie Leer Netwerk thema Arbeidsinnovatie. Daarnaast is zij kwartiermaker, (dag)voorzitter, adviseur, toezichthouder en bouwer van netwerken. Ze studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam en Nyenrode Business Universiteit. Van 2006 tot 2017 was ze voor de PvdA woordvoerder zorg in de Tweede Kamer. Ze is voorzitter van de redactieraad van ICT&Health, en daarnaast bekleedt ze een aantal voorzittersrollen in adviesraden en raden van toezicht, waaronder het Antonius Ziekenhuis en CAK.

Lea Bouwmeester schreef voor dit thema de volgende blogs:

Bekijk ook de Actieleer TV uitzending met ambassadeur Lea Bouwmeester over arbeidsinnovatie in tijden van crisis:

Koplopers in Arbeidsinnovatie

Het Actie Leer Netwerk heeft voorbeelden verzameld binnen het thema Arbeidsinnovatie. Lees over de Koploperinitiatieven en kijk hoe je dit kunt toepassen binnen jouw eigen organisatie.
Bekijk Koplopers

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer