Actieleer TV

Henriët Arends en Ceciel Korsmit: Sallandse Praktijkleerroute

Thema's

Arbeidsinnovatie Leven lang ontwikkelen Werken naar talent

Branches

Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg Onderwijs Ouderenzorg Thuiszorg

In de Sallandse Praktijkleerroute hebben twaalf zorgorganisaties in Salland en mbo-opleidingen Landstede en Aventus de handen inéén geslagen. Zij leiden studenten op in de praktijk tot toekomstgerichte zorgmedewerkers. In deze uitzending van Actieleer TV vertellen projectleiders Henriët Arends en Ceciel Korsmit o.a. over dit project van ‘Samen voor Sallandse Zorg’, het samenwerkingsverband tussen de twaalf zorgorganisaties, het Zorgkantoor en de Werkgeversvereniging Zorg & Welzijn. Het is het zoveelste voorbeeld van een goede samenwerking, in plaats van te concurreren. De leerlingen doen vanaf dag één ervaring op bij de betrokken zorgorganisaties, werken samen met collega’s, hun docent en persoonlijke begeleider. Als zij klaar zijn met hun opleiding zijn zij professionals die ondernemend zijn, in voor nieuwe kansen en mogelijkheden, hebben zij interesse in zorgtechnologie en staan zij midden in de praktijk.

Henriët Arends en Ceciel Korsmit over de Sallandse Praktijkleerroute

“Je merkt dat de motivatie van de studenten heel anders is”, zegt Ceciel Korsmit. ‘Ze zijn meteen serieus met hun vak bezig omdat ze zich tussen de cliënten bevinden. En het leuke is de wisselwerking. Het zijn niet alleen de studenten die leren, maar door de setting leren ook de docenten, evenals de medewerkers van de zorginstellingen. Het is een bijzonder constructieve setting. Ik denk dat in de toekomst veel meer op deze manier geleerd gaat worden in het mbo.”

“De zorgorganisaties werken nauw samen met de onderwijsinstelling”, aldus Henriët Arends. “Samen stemmen wij af welke werkprocessen van belang zijn voor de opleiding. Een vraag die we blijven stellen: ‘Wie is onze medewerker van de toekomst?’. Arends en Korsmit zijn trots op het Koploperschap van de Sallandse Praktijkleerroute. “We delen de succesfactoren en knelpunten van het traject, dat geleid heeft tot dit geslaagde initiatief, graag.”

Bekijk hieronder de uitzending:

Koploperverhaal Sallandse Praktijkleerroute

Benieuwd naar het hele Koploperverhaal? Lees verder!
Lees het Koploperverhaal

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Regeldruk verminderen met [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder werkt aan het verminderen van administratieve regeldruk in de zorg met het programma [Ont]Regel de Zorg.

Lees meer
COVID-19
Vraag subsidie aan als werkgever om zorgmedewerkers met post-covidklachten in dienst ...

Deze subsidieregeling geeft werkgevers en werknemers in de zorg langer de tijd om te werken aan herstel en re-integratie.

Lees meer
Agenda
Workshop Falend Vooruit tijdens Congres Gehandicaptenzorg #InZo2022

Meld je aan voor de workshop workshop Falend Vooruit tijdens het Congres Gehandicaptenzorg #InZo2022.

Lees meer