Podcast

Mbo studenten van Leerhuis Silverein zijn de beste ambassadeurs in de zorg

Thema's

Beperken uitstroom Leven lang ontwikkelen

Branches

Onderwijs Ouderenzorg

Het ministerie van VWS benoemde dit jaar al meer dan 20 goede arbeidsmarktinitiatieven in zorg, welzijn en zorgonderwijs tot Koploper bij het Actie Leer Netwerk. Eén daarvan is het Leerhuis Silverein, een samenwerking van MBO Amersfoort en Baarnse ouderenzorgorganisatie Silverein die zijn gestart met een onderwijsbedrijf: het Leerhuis Silverein.

Grieteke Wiss-Meester en Manuela Koops-Van Halteren over Leerhuis Silverein

Met deze co-creatie worden BOL-studenten praktijkgestuurd opgeleid. Omdat het échte leren op de werkvloer gebeurt. Dichtbij de cliënt, het team en de organisatie. Marijke Roskam praat met Grieteke Wiss-Meester, teamleider bij Silverein over ‘haar’ studenten, of liever gezegd collega’s in opleiding, zoals ze inmiddels worden genoemd.

Deze worden ingepland bovenop de reguliere bezetting. Hierdoor dragen ze direct bij aan het terugdringen van de personeelstekorten, terwijl ze waardevolle lessen uit de praktijk opdoen. En we horen Manuela Koops-Van Halteren van MBO Amersfoort die door dit initiatief ook van rol veranderde. In plaats van docent is zij nu leercoach. Zij vertelt hoe niet alleen zijzelf maar vooral de studenten moesten wennen dat ze van de docent geen lessen en oplossingen aangedragen kregen, maar zelf op zoek moesten gaan. Maar hoe deze studenten zo in hun rol zijn gegroeid dat zij nu degenen zijn die nieuwe studenten meenemen over de afdeling. Deze nieuwe lichting mbo’ers zijn de beste ambassadeurs voor de zorg!

Luister deze podcast en kom erachter hoe dit concept bijdraagt tot het oplossen van het arbeidsmarkttekort in zorg en welzijn.

Lees het hele Koploperverhaal

Meer lezen over Koploper Leerhuis Silverein? Lees het Koploperartikel.
Ga naar Koploperartikel

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer