Koploper
09-2022

Future Care Lab: Positieve Gezondheid en zorgtechnologie

Thema's

Arbeidsinnovatie Gezond werken Leven lang ontwikkelen

Branches

Onderwijs Overig

In zorg- en welzijn ligt de focus vaak op de klachten en gezondheidsproblemen van de cliënt. De cliënt als mens, op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt, krijgt minder aandacht. ROC Midden Nederland wil dat zorgmedewerkers óók een positieve bijdrage leveren aan de Positieve Gezondheid van cliënten. Daarom hebben zij dit onderwerp geïntegreerd in hun Future Care Labs.

Positieve gezondheid stelt niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal. Er worden zes dimensies van gezondheid onderscheiden. Lees hier meer over de definitie van Positieve Gezondheid.

Positieve Gezondheid Future Care Labs zorgtechnologie
In gesprek over de zes dimensies van Positieve Gezondheid

Opschaling: Zorgtechnologie én Positieve Gezondheid

ROC Midden Nederland reed al met hun twaalf meter lange Mobiele Zorglab door het land. Om zorgmedewerkers en studenten te enthousiasmeren over zorgtechnologie. Het project is opgeschaald met een extra focus: Positieve Gezondheid. Naast dat de ontwikkelde tools de zorgmedewerkers inspireren om met zorgtechnologie aan de slag te gaan, is het extra doel om ermee bij te dragen aan tevreden cliënten en medewerkers die voldoening uit hun werk halen. De aanpak bestaat uit drie fases:

Fase 1 – Het Mobiele Zorglab

Het Mobiele Zorglab creëert bewustwording over de rol van zorgtechnologie en Positieve Gezondheid. Vier tot acht deelnemers gaan aan de slag met een casus van een cliënt. In het lab krijgen ze de kans te ervaren wat het belang van technologie is en hoe technologie te gebruiken is in het dagelijkse werk. Zij brainstormen daarnaast over mogelijkheden om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van de cliënt. De deelnemers stellen een lijst op met mogelijke actiepunten om Positieve Gezondheid te bevorderen. Bekijk de onderstaande video voor een indruk van het Mobiele Zorglab.

Fase 2 – Future Care Labs

Na bewustwording kunnen studenten en zorgmedewerkers kennismaken met 150 verschillende zorg technologieën en het onderwerp Positieve Gezondheid. Dit kan in een van de Future Care Labs in Amersfoort of Utrecht. De technologieën zijn gekoppeld aan de zes verschillende dimensies van Positieve Gezondheid. Vragen die centraal staan in deze fase zijn:

  • Wat is voor de cliënt belangrijk?
  • Wat is voor ons (de zorgmedewerker/student) belangrijk?
  • Welke eerste stappen leveren voor alle partijen het beste resultaat?
  • Hoe kan technologische innovatie of een ander initiatief daarin ondersteuning bieden?

Fase 3 – Ideeën testen in de praktijk

In de laatste fase worden ideeën getest in de praktijk. Of het initiatief een succes zou kunnen worden. Dit testen wordt op twee manieren gedaan. In het Future Care Lab met acteurs of direct in de praktijk met begeleiding. Het is belangrijk dat er gereflecteerd wordt door een kritische expert.

De impact van de zorglabs

Deelnemers aan het Mobiele Zorglab zeggen achteraf meer open te staan voor zorgtechnologie en innovatie. Er ontstaat acceptatie en de angst en onzekerheid verdwijnt. Ze zien hoe zorgtechnologie kan bijdragen aan het verlagen van de werkdruk, het verminderen van uitstroom en het bevorderen van Positieve Gezondheid.

De wens van de cliënt en de zes dimensies van Positieve Gezondheid staan centraal. Mogelijke frustraties en onzekerheden die cliënten kunnen ervaren bij technologische innovatie worden weggenomen.

Samen werken aan Positieve Gezondheid

Wanneer iedereen in zorg en welzijn samenwerkt aan Positieve Gezondheid ligt het succes voor het oprapen. Er zijn een aantal zaken om op te letten:

  • Blijf goed en helder met elkaar communiceren. Dit kost aan het begin extra tijd, maar dat verdient zich terug;
  • Zorg voor een balans tussen snelle en duurzame oplossingen;
  • Zorg voor tijd, ruimte en plezier tijdens het oppakken van nieuwe dingen;
  • Laat zorgmedewerkers technologie eerst zelf mee naar huis nemen om te testen wat het bijdraagt aan zijn/haar gezondheid, voordat deze bij de zorgorganisatie wordt aangeschaft.

Dit initiatief is oktober 2019 Koploper geworden, de tekst heeft op 13 september 2022 een update gekregen.

Meer weten over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Marjolein van Vulpen.

Boek een Mobiele Zorglab!

Bekijk de activiteiten die de Future care Labs organiseert of boek een Mobiele Zorglab.
Ga naar de website

Partners


Onderwijsaanbieder
ROC Midden Nederland

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Livio: Technologie, tenzij

Bij Technologie, tenzij wordt bij de aanvraag van zorg eerst gekeken naar de inzet van technologie. Pas daarna volgen de zorgmedewerkers.

Lees meer
Koploper
Extramuraal Leerteam: innovatieve stage in de thuiszorg

Het ELT is een nieuwe stagevorm waarbij verschillende studenten aan één stageplaats gekoppeld zijn.

Lees meer