Breed inzetbare zorgmedewerkers die kennis hebben van het gehele spectrum: dat kan wel eens bijdragen aan het behoud van medewerkers voor de zorg. Dit bedachten de zorgorganisaties Amstelring, Brentano, BovenIJ, Evean, HVO-Querido, Pennemes en Reade, verenigd binnen het samenwerkingsverband SIGRA, die nu samenwerken met uitwisselingsstages.

Voor het derde jaar op rij draait het  Koploperinitiatief ‘Uitwisselingsstages’ in Amsterdam, en sinds 2019 ook in Zaanstreek-Waterland. In dit initiatief lopen leerling-verpleegkundigen (niveau 4 of niveau 5) een periode van tien weken stage bij een andere organisatie dan de eigen opleidingsorganisatie. De organisatie waar de uitwisselingsstagiair terecht komt, levert op haar beurt een leerling of stagiair terug voor tien weken. Zo ontstaat niet alleen kennisuitwisseling tussen teams, maar krijgen leerling-verpleegkundigen ook de kans om breder opgeleid te worden. Daardoor zijn zij binnen verschillende zorgdomeinen inzetbaar en kunnen zij beter omgaan met de toenemende complexiteit van zorg.

Wat levert het op?

Iedere stageperiode van tien weken doen zo’n tien tot twaalf stagiaires mee aan de uitwisseling. De leerling-verpleegkundigen brengen kennis vanuit een ander domein mee, doen nieuwe kennis op en nemen dat mee terug naar het eigen team. Leerlingen krijgen zo een bredere opleiding, de samenwerking in de zorgketen verbetert en zorgorganisaties krijgen beter zicht op de positie die zij innemen in de keten. Ook kleinere zorgorganisaties krijgen op deze manier de kans om opleidingsplekken te creëren. Uitwisselingsstagiaires en werkbegeleiders zijn erg positief over het Koploperinitiatief. De projectgroep overweegt om de uitwisselingsstage ook voor ervaren verpleegkundigen mogelijk te maken, omdat het medewerkers enthousiast maakt en leerkansen biedt. Dit initiatief draagt bij aan een leven lang leren en het thema arbeidsinnovatie.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

Dit Koploperinitiatief kent een heldere aanpak: de uitwisselingsstagiair blijft tijdens de uitwisseling in dienst van de uitlenende organisatie; de inlener, uitlener en stagiaire maken voorafgaand aan de uitwisseling samen afspraken over de productiviteit, begeleiding en opdrachten. Na elke stage vindt een evaluatie plaats. Elke deelnemende organisatie stelt een praktijkopleider aan die plaatsneemt in de projectgroep. Alle deelnemende organisaties hebben bestuurlijk commitment in de uitvoer van het initiatief.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Dit Koploperinitiatief levert breed inzetbare zorgmedewerkers op voor de arbeidsmarkt in zorg- en welzijnssector, wat zorgt voor het behoud van personeel voor de zorg. Stagiaires krijgen de kans om kennis te maken met de verschillende sectoren, waarbij ze meer regie krijgen over wat ze nodig hebben om een brede professional te worden. Dit enthousiasmeert om voor een beroep in de zorg te kiezen. De uitwisseling biedt een scala aan mogelijkheden waarbij het brede perspectief uiteindelijk professionals oplevert die blijvend voor de zorg kiezen. Als zorgmedewerkers het gehele spectrum kennen, kunnen zij beter omgaan met de toenemende complexiteit. Veel kennisuitwisseling en leerlingen de ruimte geven, stimuleert ook de zittende professionals. Een leven lang leren is het resultaat.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Irene Hermans

Initiatiefnemer van dit project
Irene Hermans
Beleidsmedewerker Arbeidsmarkt & Onderwijs
0658084208 Stuur een e-mail