Actieleer TV

1 op 1 met Marcel van der Meulen: Op STAP

Thema's

Arbeidsinnovatie Beperken uitstroom Gezond werken Meer uren werken

Branches

Ouderenzorg

In deze uitzending van Actieleer TV 1 op 1 praat Marijke Roskam met Marcel van der Meulen. Een krappe arbeidsmarkt vraagt om een andere manier van werken en opleiden, zodat meer mensen aan de slag kunnen in zorg en welzijn. Vanuit deze gedachte ontwikkelde Van der Meulen Op STAP in 2017. Het initiatief biedt zij-instromers, mensen met een bijstandsuitkering, statushouders en ‘drop-outs’ van ROC-scholen, de kans om opgeleid te worden in de zorg op niveau 1, 2 en 3. In Friesland zijn er ruim 175 mensen opgeleid die nu een vaste baan hebben. In 2020 is Op STAP een stap verder gegaan in een andere provincie en zijn er ook in Drenthe 50 mensen in opleiding.

Marcel van der Meulen over Op STAP

Met het initiatief probeert Marcel van der Meulen een win-winsituatie te creëren: “We willen het personeelstekort opheffen, door vooral voldoende collega’s te hebben op piekmomenten die kunnen helpen rond het bed en met de maaltijden. Maar ook dat zij ingezet worden voor de welzijn van onze bewoners, zoals een kop koffiedrinken of een hand vasthouden. 50% zorg en 50% welzijn. Dat is één win. Daarnaast vond ik het lastig om mensen te motiveren om in de zorg te gaan werken, terwijl er veel mensen in de bijstand zitten, statushouder of ‘drop-outs’ van ROC-opleidingen zijn. Daar lag potentie. Ik heb deze twee wins aan elkaar gekoppeld.”

Van der Meulen breekt een lans voor de niveau 2 medewerker. “Wij hebben mensen die jarenlang niet in werkmodus zijn geweest. Ze hebben even tijd nodig om op stoom te komen, maar dan zitten er absoluut parels tussen die zelfs direct doorstromen naar niveau 3”. Marcels grootste les? Luister of kijk voor het antwoord op die vraag naar de podcast of Actieleer TV.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer