Werken is leren, leren is werken
Thema's
Branches
Amsterdamse ouderenzorginstellingen hebben de handen ineen geslagen om samen een inspirerend leer- en werkklimaat binnen teams te creëren. Zo vergroot het werkplezier, daalt het verzuim en gaat de kwaliteit van zorg omhoog.
In het Koploperinitiatief – Werken is Leren, leren is werken – staat het aantrekkelijker maken van leren en werken in de ouderenzorg (VVT) centraal. Alle Amsterdamse ouderenzorginstellingen hebben vanuit samenwerkingsverband SIGRA een nieuwe visie op leren en ontwikkelen opgesteld. Volgens die visie is de basis van een goed leer- en werkklimaat een open, reflectieve cultuur waarin medewerkers kritisch naar zichzelf en collega’s durven kijken. ‘Bouwen aan een reflectieve werkcultuur is een geleidelijk proces. Kwetsbaar durven zijn, vragen stellen als iets moeilijk blijkt te zijn, elkaar op sterktes en zwaktes kennen. Daarnaast is het belangrijk om te zoeken naar passende leerinterventies in en om het werk. Dus: minder klassieke cursussen en trainingen en meer werkplekleren’, aldus de projectleider.
Inspirerende leerplekken
Ook zoeken de zorginstellingen in dit Koploperinitiatief de samenwerking met mbo-scholen en hogescholen, om scherper te formuleren waar een goede opleidingsplaats aan moet voldoen. Zo ontstaan inspirerender leerplekken voor leerlingen en stagiaires, met meer wederkerigheid doordat ook de collega’s die al in dienst zijn, openstaan voor reflectie. Om organisaties en teams enthousiast te krijgen voor de nieuwe visie op leren, gaat SIGRA in eerste instantie in gesprek met opleiders binnen de zorginstellingen. Daarna zijn de managers aan de beurt. Zij hebben zicht op teams waarmee het beste gestart kan worden, zodat andere teams vanzelf zullen aanhaken. Om de visie op leren en werken op een informele manier in het team bespreekbaar te maken, is er een interactieve enquête gemaakt.
Waarom is dit een goed voorbeeld?
De partners binnen dit netwerk ontwikkelen concrete andere vormen van individueel- en teamleren. Praktische en inspirerende vormen die een directe relatie hebben met het werk en effectief zijn.
De leerlingen en stagiairs worden op hun eigen niveau uitgedaagd en binnen de teams is ruimte om bijzondere individuele competenties te ontwikkelen en erkennen. De aanpak heeft mooie resultaten opgeleverd. Het leren en werken is leuker, makkelijker en effectiever geworden. Hiermee worden verzuim en ongewenst vertrek voorkomen. Daarnaast wordt ook de kwaliteit van de zorg én van de opleidingsplaatsen verbeterd. Het voorbeeld krijgt al navolging in de regio. Niet voor niets een Koploper dus!