Koploper
06-2021

Vitaliteitscafetaria: Gezonde ‘snacks’ voor Duurzame Inzetbaarheid

Thema's

Gezond werken

Branches

Ambulancezorg Eerstelijnszorg Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg Jeugdzorg Kraamzorg Ouderenzorg Thuiszorg

Denkend aan een cafetaria zien de meeste mensen ongezonde kroketten, frikandellen en een frietje ‘met’ voor zich. Dit geldt echter niet voor de medewerkers van VVT-organisaties in de regio Haagland in Den Haag. Zij denken aan mentale, fysieke en financiële balans. Aan duurzame leiderschap en inzetbaarheid. En aan hoe je in balans blijft tijdens de COVID-19-pandemie. Kortom, zij denken aan de Vitaliteitscafetaria van Zorgscala: een modulair aanbod aan ‘vitaliteitssnacks’ in de vorm van workshops, trainingen, coachingsgesprekken en trajecten.

Vitaliteitscafetaria voor duurzame inzetbaarheid

Met de Vitaliteitscafetaria is de gedeelde visie en het model van duurzame inzetbaarheid VVT-Haaglanden in praktijk gebracht. Het initiatief is een positieve aanvliegroute dat er op gericht is om medewerkers nu en in de toekomst gezond, fit en in balans aan het werk te krijgen. Daarnaast ook om vitaal en positief in het leven te staan.

Vitaliteitscafetaria model Duurzame Inzetbaarheid
Model van Duurzame Inzetbaarheid VVT-Haaglanden

De samenwerking van de verschillende VVT-instellingen en aanbieders van de vitale snacks draagt bij aan gezond werken. Dit leidt tot meer werkplezier, minder verzuim en een toename van de vitaliteit, veerkracht en bewustwording. Bovendien draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers.

De Vitaliteitscafetaria opende eind 2020 haar digitale deuren. Sinds januari loopt er een wervingscampagne en hebben de medewerkers een nieuwsflits ontvangen. Organisaties die zich aansluiten kunnen voordelig gebruik maken van het aanbod en krijgen 50% ESF-subsidie.

De vitale snacks van de vitaliteitscafetaria

Je wordt er blij van en je mag het jezelf gunnen. Dat zijn de vitale snacks uit de Vitaliteitscafetaria. Het modulaire en diverse aanbod, dat per VVT-instelling op maat kan worden ingezet, staat op het platform www.vitaliteitscafetaria.nl. Hier gaan de medewerkers en teams op zoek naar snacks die bij hun wensen past. De snacks zijn opgedeeld in zes verschillende thema’s:

 1. Mentaal in balans
 2. Fysiek in balans
 3. Corona & in balans
 4. Financieel in balans
 5. Duurzaam leiderschap
 6. Duurzaam in gesprek

Je kan kiezen tussen kleinere snacks, zoals een losse workshop of training. Maar er is ook de mogelijkheid om volledige trajecten te volgen, een heel menu. De snacks zijn theoretisch en praktisch, on- en offline, en te volgen voor zowel een individu als in groepsverband.

Gekwalificeerde partners bieden de snacks aan

Het aanbod van de Vitaliteitscafetaria brengt de Haagse ouderenzorg in beweging met workshops als Dans je fit en Out of the boks. Medewerkers krijgen informatie over een gezonde financiële balans door trainingen als Grip op geld en Coaching bij schulden. Op het moment is het thema Corona & in balans actueel met onder andere de workshops Zorgen voor de zorg en De impact van corona.

Het zijn gekwalificeerde en befaamde partners die het rijke pallet aan snacks aanbieden. Zij hebben elk een verschillende focus, aanpak en visie:

 • FitzMe zet zich in op de vitaliteit van medewerkers en zoekt de interactie tussen de organisatie en medewerker
 • We Create Consulting helpt leidinggevenden om een goed gesprek met de werknemer te voeren, wat cruciaal is om duurzame inzetbaarheid tot een succes te maken
 • Sportief Besteed Groep zet zich ook in voor de vitale medewerker met unieke fysieke en mentale trainingen
 • Tankstation voor Mensen houdt zich specifiek en op eigen unieke wijze bezig met het herstellen en vernieuwen van de balans van de zorgmedewerker
 • Nibud geeft interessante workshops voor medewerkers om financieel inzicht en overzicht te houden en voor HR-professionals om medewerkers met schuldenproblematiek te ondersteunen
 • Natuurlijk Sportief brengt de zorgmedewerkers buiten fysiek en mentaal in beweging

Wil je meer weten of heb je vragen over dit Koploperinitiatief? Neem contact op met Annouk van Es.

Vitaliteitscafetaria toolkit

Zorgscala heeft een toolkit ontwikkelt om individuele werknemers en teams te triggeren een vitaliteitssnackje te nemen in de digitale snackbar. Bekijk de middelen online!
Bekijk toolkit

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer