Koploper
10-2021

HAN carrièreswitch: Omscholen tot HBO-verpleegkundige

Thema's

Leven lang ontwikkelen

Branches

Onderwijs

Carrièreswitchers die zich deeltijd willen laten omscholen tot HBO-verpleegkundige worden vaak afgewezen voor een leerwerkplek. En dat terwijl er een schrijnend tekort is aan deze zorgprofessionals op de arbeidsmarkt. Een van de redenen is dat deze mensen niet eerder in de zorg hebben gewerkt. Volgens de HAN is dit ook niet nodig om een goede zorgprofessional op te leiden. Iemand met een bachelor of WO werk- en denkniveau kan prima starten met een HBO-V opleiding. Sterker nog, diegene kan de opleiding vaak in kortere tijd doorlopen. De HAN ontwikkelde samen met regionale werkgevers het project carrièreswitch om studenten van deze opleiding aan goede leerwerkplekken te helpen.

Omscholen tot HBO-verpleegkundige bij de HAN

In 2018 heeft de HAN samen met 15 zorgorganisaties (VVT, GGZ, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg) in de regio Arnhem, Nijmegen en Achterhoek het project carrièreswitch opgestart. Met als doel: voldoende leerwerkplekken creëren voor potentiële carrièreswitchers en deze vervolgens op te leiden tot toekomstbestendige HBO-verpleegkundigen.

De HAN biedt een deeltijd/duale opleiding aan op HBO-niveau. Om de kandidaten goed te laten landen in de praktijk, zijn er verschillende tools ontwikkeld. Bijvoorbeeld een magazine, een handout voor arbeidsvoorwaarden en meerdere bijeenkomsten voor werkgevers. De studenten hebben, afhankelijk van de behoefte, 1, 2 of 3 dagen per week les. Het project is een optimale samenwerking van het onderwijs en de zorg, omdat het onderwijsprogramma is aangepast in overleg met het werkveld. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep goed op te leiden, zodat zij van waarde worden voor de zorg. Daarom is deze goede samenwerking tussen de onderwijsinstelling en de zorgorganisatie belangrijk”, aldus initiatiefneemster en coördinator HBO-V op de HAN, Femke Donderwinkel.

De opleiding HBO-V van de HAN is er voor iedereen die interesse heeft om in de zorg te werken. Bekijk hieronder de video van Kim, zij werkte voorheen als advocaat. En de video van Jürgen, hij begon als timmerman en heeft vervolgens – na een opleiding Maatschappelijke Zorg – voor de deeltijdopleiding Verpleegkundige van de HAN gekozen.

40 carrièreswitchers opgeleid tot HBO-verpleegkundige

De aanleiding voor dit initiatief was een tekort aan goede leerwerkplekken voor mensen die wilden starten met de deeltijdopleiding HBO-V. De HAN heeft 4 jaar geleden het heft in eigen handen genomen en heeft bijeenkomsten georganiseerd om meer leerwerkplekken te creëren. Inmiddels leiden zij jaarlijks 40 carrièreswitches op tot HBO-verpleegkundige. De eerste groep is reeds afgestudeerd en blijkt een welkome aanvulling te zijn in diverse teams.

De primaire werkwijze was het werven van geschikte leerwerkplaatsen. Daarnaast zijn er ook vanuit werkgroepen, bestaande uit mensen vanuit het onderwijs en de praktijk, een aantal tools ontwikkeld die bijdragen aan een goede ontwikkeling voor de kandidaten. Zoals een scan om de talenten van de kandidaten goed in beeld te brengen, of een uitdraai van de do’s en dont’s op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Deeltijdstudenten gingen voorheen vaak 1 dag in de week naar school om vervolgens 3 of 4 dagen te werken. De HAN daarentegen biedt in de eerste module ook 3 dagen onderwijs aan, afhankelijk van de behoefte van de studenten en zorgorganisatie. Femke Donderwinkel legt uit waarom: “Wij personaliseren het leren en dat is belangrijk voor de beginnende carrièreswitcher om goed te landen. Als je nog nooit in de zorg hebt gewerkt, dan is drie dagen werken en een dag school een grote overgang. Wij kiezen voor maatwerk en laten de kandidaten in de eerste fase tot 3 dagen naar school gaan.

Deelname aan Koploperinitiatief FastSwitch

De opleiding HBO-V van de HAN neemt nu ook deel aan het landelijke project FastSwitch, tevens een Koploper van het Actie Leer Netwerk. Met vijf HBO-V opleidingen en andere opleidingen uit de sectoren IT, techniek, onderwijs en zorg nemen zij deel aan een landelijk platform voor innovatieve cross-sectorale omscholingstrajecten. Zo hopen zij een brug te bouwen voor potentiële carrièreswitchers om van de ene baan naar de andere te stappen, bijvoorbeeld in de zorg.

Kirsten kon nog geen pleister plakken en Joyce was SPH’er. Ook zij startten de opleiding HBO-V om een carrièreswitch te maken. Luister naar hun verhaal in de onderstaande video.

Wil je meer weten of heb je vragen over dit initiatief? Neem contact op met Femke Donderwinkel.

Inspiratiemagazine HAN carrièreswitch

Meer lezen over het project carrièreswitch? Lees het inspiratiemagazine!
Download magazine

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
10 genomineerden Impactmakerprijs 2021 bekend

Uit de 29 inzendingen voor de Impactmakerprijs 2021 heeft de jury de tien meest inspirerende en impactvolle projecten geselecteerd!

Lees meer
Agenda
COVID en gezond werken online inloopspreekuur

Meld je aan voor het online inloopspreekuur voor COVID en gezond werken. Kijk tijdens deze intervisie samen met Annet de Lange naar passende en praktische oplossingen.

Lees meer
Blog
Marc van der Meer: Open gesprek over de personeelsinzet in zorg en welzijn in drie di...

Marc van der Meer blogt over de kwaliteit van de arbeid in de gezondheidszorg en hoe dit beter kan.

Lees meer