Inspiratie

Inspiratiemagazine Actieleren: Het houvast van structuur (artikel 3/4)

Thema's

Alle thema's

Branches

Alle branches

Leren is bewegen – van wat bekend was naar wat je nieuw ontdekt. Er zijn heel veel modellen en verklaringen om duidelijk te maken hoe die beweging tot stand komt én tot resultaten leidt. Bij Actieleren in organisaties is dit geen theoretische kwestie. Je wilt dit proces zo efficiënt mogelijk inrichten. Gelukkig is er kennis over het basisontwerp van deze methode. In dit derde artikel van het Inspiratiemagazine over Actieleren lees je meer over het houvast van structuur. Ook vind je enkele suggesties voor werkvormen die je kunt gebruiken en bronnen waarin je verder kunt zoeken. Kies of maak wat bij jouw doel past.

Wil je eerst meer te weten komen over de Actieleren methode? Klik dan hier.

Inspiratiemagazine Actieleren Artikel 3 - het houvast van structuur

Wie is aan zet

Het uitlijnen van een Actieleerstrategie gebeurt vaak door een projectleider of een strategische facilitator. Deze overlegt met een opdrachtgever (een organisatie of samenwerkingsverband) wat de vraag achter de wens om te leren is én wat de ingeschatte tijdsduur is voor het proces. Dat is in hoge mate afhankelijk van de grootte en complexiteit van het vraagstuk, dat ook in delen kan worden opgeknipt. Daarbij gaat Actieleren per definitie over een urgent of verleidelijk vraagstuk, dat over meerdere lagen van de organisatie speelt, en die invloed op elkaar hebben. Maar vergeet niet: bij Actieleren hoort het testen van oplossingen: uitproberen, reflecteren en verbeteren. Elke vorm van Actieleren creëert ruimte voor verandering, hoe klein ook.

Op zoek naar een strategische facilitator?

In de Facilitators Pool van het Actie Leer Netwerk vind je zo’n zestig facilitators, die allemaal op hun eigen manier Actieleerprocessen kunnen ondersteunen. Je kunt filteren op type. Kies voor ‘ondersteunen bij het ontwerpen van Actieleren’ als je een strategisch facilitator zoekt. Zo’n facilitator denkt in het prilste stadium met je organisatie mee over de te zetten stappen.

Inspiratiemagazine Actieleren

Dit magazine bestaat uit de onderstaande vier artikelen:

  1. Actieleren: de waarde van experimenteren
  2. Actieleren: de kracht van gezamenlijkheid
  3. Actieleren: het houvast van structuur
  4. Actieleren: het fundament van informatie

Ga samen aan de slag! Download het derde artikel en het complete magazine hieronder.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer