Met Actieleren leer je door samen oplossingen en verbeteringen te ontdekken. Om meer duidelijkheid te bieden rondom deze methodiek – en ook te verduidelijken waar Actieleren nou precies voor staat,en hoe het proces van Actieleren daadwerkelijk doorgevoerd en opgevolgd wordt – biedt Actie Leer Netwerk een vernieuwde toolkit aan in de vorm van inspiratie, handreikingen, facilitators en meer. Hieronder wordt de toolkit verrijkt in de vorm van een infographic en een animatie, en volgt er verdieping met een Actieleer TV volledig in het kader van Actieleren. 

Bekijk de animatie hieronder:

Meer video’s vind je op ons YouTube-Kanaal.

Op de vloer

Veel veranderingen en goede ideeën mislukken door “de lege stoel aan tafel”. Bij een groot aantal goed doorgevoerde veranderingen doet iedereen aan tafel mee. Dat wil zeggen: ook de mensen op de werkvloer worden voldoende betrokken. Immers, 85% van de goede ideeën ontstaat op de werkvloer. Actieleren betreft het actief betrekken van medewerkers en andere betrokkenen om hiermee aan de slag te gaan.  

Toegepaste processen

Met een uitgebreide toolkit helpen we om nieuwe stappen te zetten in het veranderingsproces. Informeren en inspireren zijn daarbij de sleutelwoorden. Contacten leggen met facilitators, vragen stellen aan Koplopers en gebruik maken van ons Netwerk vol zorgprofessionals en andere deskundigen – het kan allemaal. Verbind en kom in contact om tot meer kennis, een breder netwerk of inspiratie te komen.

In onze nieuwe Actie Leer TV aflevering wordt het hoog tijd dat we stilstaan bij actieleren. Wat is het, waarom kiezen we ervoor, hoe passen organisaties het toe en welke impact heeft het? Dat bespreken we met Susanne Smits, programmamanager Proeftuin Ruwaard. We praten ook met Monica Roose, directeur bestuurder ViaZorg. Beide gasten vragen we waarom actieleren voor hen een manier is om zorg en welzijn te verbeteren en daarmee ook het werk beter in te richten. Daarnaast staan we stil bij waarom oude werkvormen niet meer voldoen of volstaan. Monica Roose en Susanne Smits verkeren in compleet verschillende projectstadia. ViaZorg staat aan de vooravond van actieleren, bij Ruwaard wordt actieleren al enkele jaren volop toegepast. Welke lessen kun je van hen leren?

Meer video’s vind je op ons YouTube-Kanaal.

Fase 0: Klaar voor Actieleren

Wil je aan de slag met actieleren en ben je benieuwd of jouw organisatie er klaar voor is? Download onderstaande checklist en laat die anoniem invullen door minimaal 10% van de groep die je wilt betrekken bij het actieleren. Dit kan een horizontale groep zijn (bijv. alle verpleegkundigen) of een integrale groep (bijv. cliënten, diverse professionals, managers, bestuurders). Bij een integrale groep laat je ook de rol invullen: het perspectief kan namelijk de score beïnvloeden.

Infographic

Uit de Falend Vooruit-verhalen begrepen we dat een vernieuwingsproces vaak wel gestart wordt, maar niet afgemaakt. Sta je voor een nieuw initiatief, gebruik dan onderstaande infographic voor een handig overzicht over de verschillende stappen van Actieleren.  Download de infographic hieronder.

Downloads