Donderdag 2 juni organiseert Actie Leer Netwerk een interactieve lezing over het maken van impact met arbeidsmarktvernieuwing in zorg en welzijn. Deze sessie staat onder leiding van dr. Suzanne Verdonschot. Al jarenlang begeleidt zij organisaties bij hun innovatievragen. Haar nieuwste boek gaat over impactonderzoek. Voorafgaand aan haar lezing interviewde Verdonschot enkele inzenders van de Impactmakerprijs 2021. Want achter elk initiatief zit een impactmaker. Iemand die het voortouw neemt, die gaat voor verandering en beweegt. In dit artikel komt Wilma van der Leeuw aan het woord. Met het Conforte Innovatielab ontwikkelde ze een proces waar zorgprofessionals zelf leren te experimenteren, om zo ‘continu veranderen’ in de organisaties normaal te maken.

Wilma van der Leeuw over Conforte Innovatielab

Het Conforte Innovatielab, ook Koploper bij het Actie Leer Netwerk, ondersteunt zorgprofessionals van de Rotterdamse ouderenzorg om zelf een transitie naar slimmere zorg te maken, meer werk plezier te ervaren en sterker in het werk te staan. Deze professionals worden namelijk opgeleid tot veranderaars. Zij leren hoe zij zelf een vraagstuk of knelpunt kunnen onderzoeken en aanpakken: wat is het werkelijke probleem, wie ervaart dat allemaal en zullen we daar samen een stap in zetten? Dat gebeurt aan de hand van de methode Design Thinking.

“Het begint met professionals die herkennen en erkennen dat ze dagelijks knelpunten en veranderingen ervaren. We leren hen oog te ontwikkelen voor die mogelijkheden voor verandering. En geven hen handvatten om hier zelf wat aan te kunnen doen. Van daaruit ontstaat enthousiasme en motivatie van hen om hier ook echt mee aan de slag te gaan”, zegt Wilma van der Leeuw.

De zorgprofessionals veranderen in veranderaars

Conforte Innovatielab begon met een werkgroep, bestaande uit mensen vanuit elke organisatie die iets doen met innovatie. Via hen hadden was er een ingang en zo zijn ze ook met de bestuurders gaan werken. Als programmamanager is Wilma van der Leeuw de spin in het web. Zij zorgt dat het project nooit stil komt te liggen: “Ik praat met managers, en als ik hoor over iemand die enthousiast is, probeer ik die te helpen om wegen open te maken.” In haar werk ziet ze de zorgprofessionals veranderen in echte veranderaars. Van ‘ik mag niets zelf’ naar ‘ik kan zelf dingen in gang zetten’. Deze zorgprofessionals nemen de rol als veranderaar op zich zonder dat het formeel in de functietitel zit.

Conforte Innovatielab heeft de Impactmakerprijs 2021 gewonnen
Lees over de winst van Conforte Innovatielab, bekijk het interview met Wilma van der Leeuw en de prijsuitreiking.
Ga naar pagina

Innovatie technisch, groots en radicaal? Zeker niet!

Innoveren is veel laagdrempeliger dan veel mensen vaak denken. Het moment dat een verandering er toch doorheen komt in een organisatie, is voor Wilma van der Leeuw het bewijs. “Vaak blijven we als het gaat om innovatie denken in termen van: technisch, groots en radicaal. Maar juist het omgekeerde werkt: dat je iets kleinschalig voor elkaar krijgt. En dat een team dan ineens fantastisch samenwerkt.”

Het idee van Conforte Innovatielab is dat de zorgprofessionals zelf de vraagstukken en knelpunten aanpakken. En dat ziet Wilma van der Leeuw ook gebeuren. “Een team scoorde laag op de audit. Ik heb de teamleider geholpen. Bij de tweede sessie was ik niet meer aanwezig en bij de derde sessie de teamleider ook niet meer. Iemand in het team zei: ‘Ik mag nu eindelijk mijn eigen ideeën inbrengen’. Inmiddels scoort dit team de hoogste audit van de locatie en ze brengen nog steeds verandering teweeg.”

De behoefte aan impact

Wilma van der Leeuw vindt het belangrijk om de impact van haar initiatief te kennen: “Het is belangrijk, omdat het de vervolgstappen kan ondersteunen. Je ziet ook dat de betrokken organisaties de behoefte krijgen om dingen bij te gaan houden en controleren.

Inmiddels heeft ze het zicht verloren op de hoeveelheid vraagstukken die worden opgelost. Toch merkt ze de volgende impact op:

  • “Het aantal veranderaars blijft groeien. Inmiddels zijn er ook 4 verbeterlabs gestart in organisaties, met daarin maximaal 5 veranderaars. Van deze veranderaars weten we in hoeverre ze nieuwe dingen inzetten en hoe ze daar volgende mensen mee raken;
  • De beweging krijgt steeds meer ruimte om te groeien. De mindset van mensen verandert, waardoor het steeds makkelijker wordt”;

Wat de toekomst brengt? “Minder Wilma en Innovatielab, meer het verhaal van de betrokken organisaties. Ik wil ervoor zorgen dat de organisaties de beweging van mij overnemen en eigenaar worden”, aldus Wilma van der Leeuw.

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem contact op met Wilma van der Leeuw.

Suzanne Verdonschot heeft nog meer impactmakers van het Actie Leer Netwerk geïnterviewd. Deze kun je hier lezen: