Wat is actieleren

Met actieleren zoek je samen gestructureerd naar een oplossing voor een urgent en complex probleem. Alle betrokkenen leveren vanuit hun eigen perspectief een bijdrage. Van cliënten tot bestuurders! Door samen de oplossingen te verkennen, worden knelpunten eerder zichtbaar.

Bij actieleren hoort ook het testen van oplossingen. We proberen uit, reflecteren en verbeteren. Het delen van mislukte experimenten is net zo waardevol als het delen van succesvolle oplossingen. Voorbeelden van mislukte projecten delen wij met Falend Vooruit.

Actieleren in 5 fasen

Het proces van actieleren bestaat uit verschillende fasen. Je kunt ze alvast zien in onderstaand model:

Fase 0: Klaar voor actieleren?

Is jullie organisatie klaar voor actieleren? Speelt er een urgent en complex probleem en zijn jullie bereid om daar samen aan te werken? Als het antwoord op die vragen ja is én jullie nieuwsgierig zijn naar actieleren, kunnen we beginnen.

Fase 1: Probleem verkennen

Om een passende oplossing te bedenken, moet je eerst goed weten wat je probleem is. Daarvoor heb je tijd nodig, en de juiste mensen om tafel. Voor wie is het probleem een probleem? Welke details spelen er mee? Belangrijk is het om hier iedereen uitgebreid over te bevragen (en blijf vooral doorvragen).

Fase 2: Oplossingen ontwikkelen

Er is geen probleem waar nog niet over nagedacht is. Bij actieleren ga je dus actief op zoek naar bestaande oplossingen en voorbeelden, die je nog niet kent of waar je nog niet bewust van bent. Kijk voor inspiratie naar onze Koplopers. Hoor ieders ideeën aan! Niet alles mag gezegd worden, maar moét gezegd worden.

Fase 3: Aanscherpen en kennisdelen

Vul elkaar aan en verbeter elkaars ideeën. Durf goede ideeën los te laten: verliefd worden op je eigen idee is een bekende valkuil. Is je idee uitvoerbaar in een experiment? Wat zijn de randvoorwaarden van jouw of jullie idee?

Fase 4: Experimenteren

Is het goede idee echt de goede oplossing? Dat kun je alleen weten door het uit te proberen. Durf ervoor te gaan, maar durf ook te stoppen als het niet werkt. Blijf kritisch en behoud een duidelijk einddoel. Alleen zo kun je succesvol experimenteren en blijven leren.

Fase 5: Presenteren en reflecteren

Reflectie is een standaard onderdeel van alle fases van actieleren. Ervaar wat er wel en niet werkt. Trek daar de geleerde lessen uit en presenteer die. Zoek troost bij missers, maar vier de successen. En hoe kun je een succes inzetten, implementeren en misschien zelfs opschalen?

Waarom moet ik gaan actieleren?

  1. Oplossingen voor de werkvloer vind je op de werkvloer. Door het samen te doen en te experimenteren is er oog voor ieders perspectief: van de cliënt tot en met de bestuurder.
  2. Veranderen is lastig. actieleren helpt door middel van het doorlopen van de juiste fasen om gestructureerd met elkaar aan de slag te gaan met een probleem.
  3. Actieleren leidt altijd tot verbetering. Het gaat niet alleen over de oplossing, maar ook over het proces. Je leert altijd en blijft stappen zetten. Daarin vormen de personen de doorslaggevende factor bij veranderingen.

Wil jij actieleren uitproberen?

Actie Leer Netwerk biedt de workshop “Maak kennis met actieleren” aan. Deze workshop staat in het teken van het leren kennen van actieleren, en wat deze kan betekenen voor het oplossen van urgente en complexe arbeidsmarktsproblemen.

Tijdens de workshop nemen we je mee langs alle fases van actieleren. Elke fase lichten we toe met theorie, oefeningen, goede voorbeelden uit ons netwerk en tips om zelf aan de slag te kunnen. We focussen hierbij vooral op de interactie: wissel je ideeën uit en help elkaar direct verder.

“Er is ontzettend veel praktische kennis beschikbaar in je netwerk! In de workshop laten we deelnemers ervaren dat vijf minuten gericht netwerken genoeg kan zijn om een heel obstakel uit de weg te ruimen.”
Annelies Mulder, senior adviseur

Meer weten over actieleren?

We delen regelmatig kennis en inspiratie op onze website, LinkedIn en in onze nieuwsbrief. Download ook ons inspiratiemagazine actieleren!

Meer tips, handvatten, actie leerbegeleiding of een actieleren workshop? Neem contact met ons op.