Koploper
04-2020

BeterDichtbij

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Ziekenhuizen

Samen de zorg makkelijker maken: dat is het idee achter Koploperinitiatief BeterDichtbij. We zijn gewend om onze bankzaken en reizen online te regelen. Waarom doen we dit niet in de zorg? Als patiënt heb je tussen de consulten door aanvullende vragen of misschien maak je je zorgen over je ziekte. Je was gewend om tussendoor te bellen of je vragen op te sparen. Door BeterDichtbij heb je aanvullende dienstverlening. Je kunt appen of beeldbellen. Deze digitale dienst helpt mensen om vanuit huis hun arts of andere zorgverlener te spreken. Voor medewerkers levert dit flexibiliteit en tijdswinst op.

Patiënten gebruiken BeterDichtbij via een eenvoudige app, zorgverleners doen dat op een eigen webplatform. Veiligheid staat voorop; zo worden alle gegevens versleuteld verstuurd en kan registreren en inloggen altijd alleen na persoonlijke verificatie. Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken zetten de dienst in om contact te leggen met patiënten (en andersom) voor het voeren van gesprekken, het delen van links, foto’s of onderzoeksuitslagen. Dat kan op iedere willekeurige plek en op ieder gewenst tijdstip.

Wat levert het op?

Er maken inmiddels vierendertig ziekenhuizen en meer dan honderd huisartsenpraktijken gebruik van BeterDichtbij. Dat aantal breidt voortdurend uit. Het platform is voor zorgverleners te koppelen aan het EPD/HIS, waardoor er geen extra inlog- of registratietijd bij komt kijken. Zorgverleners en patiënten ervaren BeterDichtbij als gebruiksvriendelijk. Voor zorgverleners én patiënt levert de dienst tijdswinst op. Ook ervaren patiënten meer regie.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

BeterDichtbij is een initiatief van en voor de zorgsector. Het initiatief is ontstaan vanuit verschillende ziekenhuizen. Nederland is te klein voor veel losse initiatieven; digitale services hebben schaal nodig om echt een succes te worden en zo het verschil te maken voor de zorgsector. Daarom hebben achtentwintig regionale ziekenhuizen, de leden van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), de handen ineen geslagen en samen BeterDichtbij geïnitieerd. Om de snelgroeiende dienst voor alle zorgorganisaties in Nederland beschikbaar te stellen, is BeterDichtbij sinds 2018 een zelfstandige organisatie. Met de verzelfstandiging van BeterDichtbij B.V. kunnen we gezamenlijk met alle zorgorganisaties in Nederland het succes verder uitbouwen.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Dit Koploperinitiatief draagt niet alleen bij aan verbeterde patiëntenzorg, maar ook aan arbeidsinnovatie en flexibel werken voor zorgverleners. Tijdswinst voor zowel zorgverlener als patiënt, korte lijntjes en rechtstreeks contact met de eigen zorgverlener zijn pluspunten die patiënten als prettig ervaren. Gebruiksvriendelijkheid en veiligheid staan hoog in het vaandel. BeterDichtbij is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je met elkaar de handen ineen slaat om een initiatief tot een landelijk succes te maken.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Koploper
Future Care Lab: Positieve Gezondheid en zorgtechnologie

Met zorgtechnologie werken aan Positieve Gezondheid voor cliënten en medewerkers in zorg en welzijn: Future Care Labs.

Lees meer
Koploper
Livio: Technologie, tenzij

Bij Technologie, tenzij wordt bij de aanvraag van zorg eerst gekeken naar de inzet van technologie. Pas daarna volgen de zorgmedewerkers.

Lees meer