Koploper
04-2020

BeterDichtbij

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Ziekenhuizen

Arbeidsregio

Derotterdamsezorg

Samen de zorg makkelijker maken: dat is het idee achter Koploperinitiatief BeterDichtbij. We zijn gewend om onze bankzaken en reizen online te regelen. Waarom doen we dit niet in de zorg? Als patiënt heb je tussen de consulten door aanvullende vragen of misschien maak je je zorgen over je ziekte. Je was gewend om tussendoor te bellen of je vragen op te sparen. Door BeterDichtbij heb je aanvullende dienstverlening. Je kunt appen of beeldbellen. Deze digitale dienst helpt mensen om vanuit huis hun arts of andere zorgverlener te spreken. Voor medewerkers levert dit flexibiliteit en tijdswinst op.

Patiënten gebruiken BeterDichtbij via een eenvoudige app, zorgverleners doen dat op een eigen webplatform. Veiligheid staat voorop; zo worden alle gegevens versleuteld verstuurd en kan registreren en inloggen altijd alleen na persoonlijke verificatie. Ziekenhuizen en huisartsenpraktijken zetten de dienst in om contact te leggen met patiënten (en andersom) voor het voeren van gesprekken, het delen van links, foto’s of onderzoeksuitslagen. Dat kan op iedere willekeurige plek en op ieder gewenst tijdstip.

Wat levert het op?

Er maken inmiddels meer dan twintig ziekenhuizen en een tiental huisartsenpraktijken gebruik van BeterDichtbij. Dat aantal breidt voortdurend uit. Het platform is voor zorgverleners te koppelen aan het EPD/HIS, waardoor er geen extra inlog- of registratietijd bij komt kijken. Zorgverleners en patiënten ervaren BeterDichtbij als gebruiksvriendelijk. Voor zorgverleners én patiënt levert de dienst tijdswinst op. Ook ervaren patiënten meer regie.

Wat kunnen andere organisaties leren van dit voorbeeld?

BeterDichtbij is een initiatief van en voor de zorgsector. Het initiatief is ontstaan vanuit verschillende ziekenhuizen. Nederland is te klein voor veel losse initiatieven; digitale services hebben schaal nodig om echt een succes te worden en zo het verschil te maken voor de zorgsector. Daarom hebben achtentwintig regionale ziekenhuizen, de leden van de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), de handen ineen geslagen en samen BeterDichtbij geïnitieerd. Om de snelgroeiende dienst voor alle zorgorganisaties in Nederland beschikbaar te stellen, is BeterDichtbij sinds 2018 een zelfstandige organisatie. Met de verzelfstandiging van BeterDichtbij B.V. kunnen we gezamenlijk met alle zorgorganisaties in Nederland het succes verder uitbouwen.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

Dit Koploperinitiatief draagt niet alleen bij aan verbeterde patiëntenzorg, maar ook aan arbeidsinnovatie en flexibel werken voor zorgverleners. Tijdswinst voor zowel zorgverlener als patiënt, korte lijntjes en rechtstreeks contact met de eigen zorgverlener zijn pluspunten die patiënten als prettig ervaren. Gebruiksvriendelijkheid en veiligheid staan hoog in het vaandel. BeterDichtbij is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als je met elkaar de handen ineen slaat om een initiatief tot een landelijk succes te maken.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
COVID-19
Handreiking communicatieaanpak coronavirus

De handreiking  communicatieaanpak coronavirus is gemaakt door het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC), met hulp van vele collega’s in het land. De handreiking brengt inzichten samen over de aanpak van communi...

Lees meer
COVID-19
Helden van de zorg inspireren tot carrièreswitch: ‘Maar onderschat niet hoeveel in...

De coronacrisis brengt een hernieuwde waardering voor zorgmedewerkers met zich mee. Hun tomeloze inzet en grenzeloze toewijding kunnen werkzoekenden inspireren om opnieuw in deze sector te beginnen. Maar een overstap naa...

Lees meer
COVID-19
Platform anderhalve-meter-zorg

Hét platform voor en door de zorg met hulpmiddelen in tijden van Covid-19. Het platform is een initiatief om alle kennis en ervaring die in het land beschikbaar is te bundelen. Je kunt er ideeën halen én insturen. An...

Lees meer