Ben je geïnteresseerd in innovatieve arbeidsmarktoplossingen die écht werken? Koplopers in zorg en welzijn vertellen op 20 juni 2024 hoe zij met uiteenlopende initiatieven aan de slag zijn gegaan vanuit de thema’s komen werken, blijven werken en anders werken.

De Koploperbijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met deRotterdamseZorg. Tijdens de bijeenkomst worden nieuwe Koplopers benoemd door het ministerie van VWS. Koplopers zijn impactvolle initiatieven bedacht en uitgevoerd door samenwerkende zorg- en welzijn organisaties. Deze koplopers nemen je mee in de initiatieven en gaan daarna in meerdere presentatierondes in gesprek met geïnteresseerden over hun oplossingen, leerervaring en aanpak. Je hoort hun succes- én hun faalfactoren! Het doel is om van elkaar te leren en mooie initiatieven verder te brengen.

Meer informatie over de Koploperbijeenkomst en aanmelden

Deze Koploperbijeenkomst combineren we met een actief middagprogramma in ‘De Werkplaats’. Dit is dé plek om samen aan de slag te gaan om verandering in de eigen praktijk verder te brengen. We doen dit door een gevarieerd programma waar leren van elkaar, inspireren en samen netwerkleren centraal staan. Je kunt deze middag kiezen uit een aantal interactieve werksessies.

Meer informatie over De Werkplaats en aanmelden

Waar en wanneer

Datum: 20 juni 2024

Locatie: De Fruitvis, Marconistraat 43, 3029 AH Rotterdam 

Programma

09.00 – 09.30 uur inloop en ontvangst
09.30 – 09.45 uur Plenaire opening door het Actie Leer Netwerk en deRotterdamseZorg
09.45 – 10.30 uur Benoeming nieuwe Koplopers voor het ministerie van VWS
10.30 – 12.00 uur In drie rondes in gesprek met de nieuwe Koplopers
12.00 – 12.30 uur Terugkoppeling en afronding
12.30 – 13.00 uur Doorklets lunch
13.00 – 15.20 uur De Werkplaats (2 workshopsrondes)
15.20 – 15.30 uur Plenaire afsluiting
15.30 – 16.00 uur Borrel

Nieuwe Koplopers

Traject Kansrijk: Statushouders aan de slag binnen de gehandicaptenzorg
Gehandicaptenzorgorganisatie Amarant brengt zowel het personeelstekort als kansen voor statushouders bij elkaar in het traject Kansrijk. Vanuit Kansrijk zijn statushouders die affiniteit hebben met de zorgsector actief benaderd voor een intensief leerwerktraject. Aan het eind van het traject zijn dit volwaardige collega’s die kunnen doorstromen naar een betaalde functie, of een BBL-opleidingstraject. Daarmee biedt Kansrijk een oplossing voor de arbeidsmarktkrapte in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Veranderen in de zorg (doe je) met alle medewerkers
De werkvloer heeft de meeste kennis van een organisatie. Niet zo gek dus om op die plek te beginnen om problemen op te lossen. Alleen hoe geef je dat als organisatie handen en voeten? Het Spaarne Gasthuis zette in op de Deep Democracy methodiek om tot besluiten te komen die door de medewerkers werden gedragen.  

Komende tijd volgt er meer informatie over de andere nieuwe Koplopers

Inschrijven Koploperbijeenkomst (ochtend)

Middagprogramma De Werkplaats

Wat kun je deze middag in de Werkplaats verwachten?  

  • ‘Op de fiets door de wijk’ met de Expobike, in gesprek met studenten die met de bakfiets zorgtechnologie aan huis brengen.
  • Hoe zet je een lerend netwerk op? Laat je inspireren door de ervaring van deelnemers.
    Hoe kun je samen leren over de thema’s inclusie en diversiteit in een lerend netwerk, de praktijk vertelt. Je krijgt tips en tricks van professionals. Een korte praktische workshop over hoe en waarom je een lerend netwerk opstart. Een lerend netwerk is een krachtige manier van samenwerken. Je gebruikt de kennis die er in het netwerk is en kunt deze toepassen in je eigen praktijk. Tijdens deze workshop geven we je informatie over hoe je een lerend netwerk aanpakt en we delen ervaringen uit de praktijk. Je krijgt van ons de volgende garanties:  
    – We gaan samen lachen 
    – Je weet waarom een lerend netwerk handig is 
    – Je kan de tips & trics onthouden  
    – Je hebt al even ervaren wat ‘leren van en met elkaar’ betekent. 
    En de presentatie krijg je mee naar huis als praktisch stappenplan.
  • Hoe steekt de mantelzorg academie in elkaar en welke kansen liggen er bij mantelzorg?
    Leer meer over twee verschillende programma’s voor ondersteuning van patiënten en mantelzorgers zodat zij een groot deel van deze zorg zelf kunnen oppakken en de zorg aansluit bij hun wensen en behoeften. Hiermee neemt de zelfredzaamheid toe en vermindert de druk op de (thuis)zorg.  Het Maastricht UMC+ ontwikkelde de Academie voor Patiënt en Mantelzorg (APM) en werd hiermee in 2023 Koploper. Hier leren patiënten en hun mantelzorgers zorghandelingen zelf thuis uit te voeren. Om het initiatief landelijk op te schalen werd onlangs Stichting KOMPAZ opgericht. De Stichting helpt zorg- en welzijnsinstellingen bij de passende inrichting van zelfmanagementondersteuning voor hun patiënten, cliënten en mantelzorgers.
    De regio Rotterdam kent een andere aanpak. Vanuit het programma Samen voor kwetsbare ouderen 010 werken ziekenhuizen (SRZ), VVT (ConForte), huisartsen (Rijnmond Dokters), gemeente Rotterdam, zorgkantoor, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en welzijnsorganisaties WIN010 samen om persoonsgerichte en doelmatige zorg te organiseren die aansluit bij de wensen en behoefte van kwetsbare ouderen en hun naasten. Kom langs bij deze workshop om ideeën op te doen! 
  • Uit je comfortzone door ‘Social designers’, kijk eens op een andere manier naar de omgeving en ontdek nieuwe kansen
    RE-CREATE van Reinaerde, Social Design zorgt voor een bruisende verbinding tussen zorg, kunstenaars en de omgeving, hoe pakken zij dit aan? Op het terrein van De Heygraeff in Woudenberg worden kunstenaars en ontwerpers hartelijk ontvangen. Hun missie? Het smeden van nieuwe banden tussen De Heygraeff- Reinaerde, een thuis voor mensen met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen, en de omliggende omgeving. Met creativiteit als leidraad ontwikkelen zij boeiende producten, prototypes en workshops. Deze zijn bedoeld voor bewoners, familie, medewerkers, maar ook voor recreanten, Woudenbergers en omwonenden, scholieren en kunst- en cultuurliefhebbers. Door deze initiatieven ontstaat er een levendige dynamiek op De Heygraeff. Het brengt mensen samen en maakt van de locatie een bruisend centrum. Het initiatief draagt bij aan het werven van vrijwilligers, het aantrekken van stagiaires en het betrekken van de buurt bij de activiteiten. Laat je inspireren door Jeroen van Schaik en Nanda Lippens van Reinaerde. Zij delen de aanpak en helpen jou organisatie een stap verder. 
  • Talent is overal, samen in gesprek over het talent wat staat te trappelen om in zorg- en welzijn aan de slag te gaan.
    Laat je inspireren door vernieuwde aanpakken! Van statushouders naar buitenlands talent! Want alle talenten hebben we hard nodig in zorg en welzijn, maar waar vind je ze? En nog belangrijker, hoe zet je ze goed in op de werkvloer? Er zijn al veel mooie initiatieven en ideeën in regio Rotterdam en nog heel veel vraagstukken! Alles komt aan bod tijdens deze inspiratiesessie over hoe verschillende talenten ingezet kunnen worden. Ontdek welke stap jij morgen al kan zetten! Verken met elkaar waar de samenwerking kan ontstaan! De workshop wordt verzorgd door Sam Ruesink, adviseur bij deRotterdamseZorg.
  • Aan de slag met ‘reflecteren door middel van tekenen’. Taal is soms overschat, wat kan beeld betekenen in het vertellen van je veranderverhaal
    Leer je verandering tekenen! In deze masterclass ontdek en leer je een tekentechniek waarmee je visueel kunt reflecteren op jouw activiteiten. Een vraag rondom veranderen, leren of innoveren is vaak niet eenduidig. Welke vragen liggen erachter? Wat is bekend en wat niet? Wat is je eigen rol? Hoe denk je daar effectief over na? 
    Tijdens deze workshop leer je hoe je je denken op papier in kaart brengt. In symbolen, lijnen en steekwoorden. Dat maakt dat je er van een afstandje naar kunt kijken en dat je er sámen op kunt reflecteren. De workshop wordt verzorgd door Kim van den Berg. Zij helpt projectleiders, procesbegeleiders en adviseurs om complexe vraagstukken in kaart te brengen.  Daarnaast leert Kim professionals om hun denkprocessen op een andere manier vorm te geven en visueel te reflecteren.
    Let op! Deze workshop duurt 2 workshoprondes (90 minuten)

Inschrijven De Werkplaats (middag)

Met wie wil je deze link delen?

Deel