Werken naar talent

Jobcarving en functiecreatie pakt het personeelstekort aan én biedt kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bekijk alle artikelen
Met ambassadeur
Prof. Dr. Peter van Lieshout
Waardeer de ontwikkelingen van je medewerkers
Navigeer naar

Prof. Dr. Peter van Lieshout

Peter van Lieshout

“Waardeer de ontwikkeling van je medewerkers”

Wie zich verder wil ontwikkelen hoeft echt niet altijd terug naar school. De praktijk biedt zoveel mogelijkheden! Organisaties die daarvoor openstaan, houden het werk uitdagend en hun medewerkers gemotiveerd. En kunnen – als ze de rigide indeling in functiepakketten loslaten – ook nog banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Peter van Lieshout, ambassadeur op het thema werken naar talent, pleit voor een nieuwe manier van kijken naar beroepen in de gezondheidszorg.

Het is allemaal niet zo nieuw als het lijkt, aldus Peter van Lieshout. “Een paar jaar geleden sprak ik al over flexibeler naar beroepen kijken op een conferentie. Dat we dat moeten gaan doen, daar zijn heel veel mensen het mee eens. Want naast diploma’s telt ook de ervaring die medewerkers in de loop van hun werkzame leven opdoen.” Dat geldt niet alleen voor de zorg, maar veel breder. “Loop een willekeurig bedrijf binnen en vraag een medewerker wat hij gestudeerd heeft. In de meeste gevallen is dat niet meer interessant. Als je 20 jaar bij een bedrijf werkt, doe je bepaalde dingen. De specifieke opleidingseisen verdwijnen in de loop van de tijd. En laat de zorg hier nou een extreem goed voorbeeld van zijn: het is de sector bij uitstek waar je heel veel leert in de praktijk.”

Kwaliteit en behoud

Natuurlijk, diploma’s zijn er niet voor niets. “Het is een bepaalde kwaliteitsgarantie”, zegt Peter. “En die moeten we serieus nemen. Elke organisatie heeft de plicht te laten zien dat over kwaliteit en kwaliteitsbewaking is nagedacht. Maar daarop zijn ook andere antwoorden mogelijk dan alleen opleiding.” Hij legt uit dat mensen zich altijd wel willen ontwikkelen in hun vak. “Mensen willen expliciet of impliciet uitgedaagd worden. En de zorg biedt daarvoor genoeg mogelijkheden. Omdat het een vak is dat zich continu ontwikkelt. Aan dingen die medewerkers in de praktijk leren, kun je labels of certificaten verbinden. Daarmee laat je zien dat je de ontwikkeling van je medewerkers waardeert én het maakt het voor medewerkers interessant om in het vak te blijven. Zonder dat ze daarvoor terug naar de schoolbanken hoeven.” ‘Werken naar talent’ is geen keihard arbeidsmarktinstrument, het speelt in op het behoud van medewerkers en op kwaliteit.

Slim organiseren

In lijn met deze nieuwe manier van kijken, stelt Peter ook voor om minder in vaste functiepakketten te redeneren. “In Groningen loopt een project om bedrijven te helpen het werk anders te organiseren. Veel mensen hebben interessant en uitdagend werk, maar ook routineklusjes waar ze een hekel aan hebben. Als je het slim organiseert, kun je die klusjes eruit halen. Vervolgens neem je iemand aan voor wie de klusjes een volwaardige baan zijn. Bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is toch slim? En het kan echt, mits bedrijven zich ertoe zetten.”

Duwtje

Werken naar talent is een thema waar vooral managers het belang van moeten inzien, besluit Peter. “Managers moeten op een andere manier naar functies, kwaliteit en ontwikkeling gaan kijken en dat binnen hun organisatie vormgeven. Het is een ‘awareness’ dat het Actie Leer Netwerk kan helpen creëren.” En de zorgprofessionals op de werkvloer? “Die mogen hun bazen uitdagen om in andere concepten te denken. Zo kunnen ze net dat duwtje geven dat vaak nog nodig is.”

Dit doet Peter van Lieshout

Peter van Lieshout (1958) is psycholoog en filosoof | werkte als wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid | was directeur van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn | van 1999 tot 2002 directeur-generaal gezondheidszorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | van 2003 tot 2009 voorzitter van de VPRO | van 2003 tot 2014 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid | sinds 1992 parttime hoogleraar theorie van de zorg aan de Universiteit Utrecht

Blogs

Koplopers in Werken naar Talent

Het Actie Leer Netwerk heeft voorbeelden verzameld binnen het thema Werken naar Talent. Lees over de Koploperinitiatieven en kijk hoe je dit kunt toepassen binnen jouw eigen organisatie.
Bekijk Koplopers

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer
Agenda
Gezondheidsfestival ‘Van zorg naar gezondheid in Noord Nederland’

Lees meer