Zoemen met

Impactmaker Silvia van Gaal – Jeugdbescherming west

Thema's

Beperken uitstroom Gezond werken

Branches

Alle branches

De afgelopen maanden heeft Annelies Mulder van het Actie Leer Netwerk in korte Zoom-sessies gesproken met inzenders van impactvolle projecten om de personeelstekorten in zorg en welzijn aan te pakken. Tijd om met de winnaar van de Impactmakerprijs 2020 te zoemen, aan het woord Silvia van Gaal, organisatieadviseur jeugdzorg bij Jeugdbescherming west. Deze organisatie won met hun begeleidingspiramide. De kern van dit idee is dat vanaf dag één nieuwe medewerkers van Jeugdbescherming west een aanbod van leermiddelen en leefstijl interventies krijgen aangeboden om goed in balans te blijven. Doel is om medewerkers te versterken, uitval en uitstroom te voorkomen en te zorgen voor herstel daar waar nodig is. Impact van het invoeren van de begeleidingspiramide is dat de uitstroom met 5% is gedaald en het ziekteverzuim met 1,5%.

Silvia van Gaal over het winnen van de Impactmakerprijs 2020

Silvia: “We hebben meegedaan omdat we echt de impact van het project zagen en we andere organisaties willen inspireren. Het winnen voelde geweldig, we werden al beloond door de positieve cijfers, maar zo’n prijs is helemaal geweldig”. Na de finale en prijsuitreiking tijdens de Actie Leer Netwerk Dagen in december 2020 is er veel interesse getoond en heeft Jeugdbescherming West verschillende workshops georganiseerd. Sylvia:” Er is veel bekendheid gekomen, niet alleen in de jeugdzorg maar ook daarbuiten is interesse getoond in onze opzet om medewerkers te behouden voor onze organisatie, maar als dat niet lukt in ieder geval voor de branche of de zorg in het algemeen”.

Impactmakerprijs 2021

Heb je ook een arbeidsmarktvernieuwend idee met impact uitgevoerd het afgelopen jaar? En wil je daar erkenning voor door de Impactmakerprijs te winnen en jullie idee te delen met andere zorg- en welzijnsorganisaties?
Meld je dan aan voor de Impactmakerprijs 2021

Waarom moeten andere organisaties hun ideeën indienen?

“Meedoen helpt je om nog beter na te denken over je idee, anderen te inspireren en echt een groter bereik te krijgen met je project”, aldus Van Gaal.

Bekijk de uitzending of beluister de podcast hieronder:

Koploper vertelt: Silvia van Gaal

Lees ook het interview van innovatie onderzoeker Suzanne Verdonschot met Silvia van Gaal. Over hoe het Koploperinitiatief tot stand kwam, wat belangrijke momenten in het traject waren en waar de betrokken organisaties het voor doen.
Ga naar interview

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Agenda
Landelijke Koploperbijeenkomst; leren van arbeidsmarktvernieuwers

Voorafgaand aan het Impactsymposium organiseert Actie Leer Netwerk een landelijke Koploperbijeenkomst. Vijf nieuwe Koplopers delen hun succes- en faalfactoren met je.

Lees meer
Agenda
Impactsymposium 2023 Anders werken in zorg en welzijn

Meld je aan voor het Impactsymposium over anders werken in zorg en welzijn, laat je inspireren en bepaal mee welk project de Impactmakerprijs 2022 wint!

Lees meer