Falend Vooruit

Projectcoördinator mediawijsheid Sonja Heijkamp: Digitaal manifesteren in de zorg

Vaak komen we in de zorg in actie met betrekking tot internetverkeer en cliënten wanneer er een probleem is ontstaan. Online gokken, foute sites of een onveilig profiel. In deze podcast van Falend vooruit praten we met Sonja Heijkamp, projectcoördinator mediawijsheid bij Amerpoort en organisator van de Special Media Awards. Zij wil, naast meer kennis en inzicht over digitale media bij alle betrokkenen, ook juist de ongekende mogelijkheden van de sociale platformen benadrukken. De Special Media Awards geven hier uiting aan. Deze awards zijn uitgegroeid tot een jaarlijks event waar mediamakers met een verstandelijke beperking hun talenten kunnen laten zien. In 2021 waren er 131 inzendingen wat geleid heeft tot 30 nominaties.

De praktijkervaring van Sonja Heijkamp

Daarnaast is het ook een missie van Sonja om meer aandacht te krijgen voor de digitale wereld in de dagelijkse zorg. Niet alleen de bewustwording dat internet vandaag de dag onlosmakelijk onderdeel is van ieders leven, hier ook actief mee aan de slag gaan is belangrijk. “Hoe was het op het internet vandaag?” is een vraag die thuishoort in elk (zorg)huishouden. “Inclusie en meedoen betekent ook je digitaal kunnen manifesteren, daar moet standaard aandacht voor zijn richting de cliënt.” Dat hier nog meer op doorgepakt moet worden is iets wat zij in de praktijk merkt. “Digitale skills bijhouden is nu nog een keuzevak binnen het zorgonderwijs”. Iets wat gezien de ontwikkelingen richting digitalisering en technologie een standaard vaardigheid zou moeten zijn.

Het gaat in dit vraagstuk niet alleen over vertrouwd zijn met social media of het internet, het gaat ook over het onderscheid kunnen maken tussen echt en niet echt, het kunnen omgaan met online verleidingen en het verkennen van grenzen en het begrijpen van risico’s. Onderwerpen die thuishoren in de zorg en begeleiding. Meer tips van Sonja over mediawijsheid vind je in deze podcast van Falend Vooruit.

Wanneer je als organisatie of betrokkenen op zoek bent naar meer informatie en praktische tools ga dan naar Leuker Online.

Luister hieronder naar deze Falend Vooruit podcast en laat je inspireren.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Falend Vooruit
PhD-kandidaat Rosanne Steensma: Groen in de zorg

Rosanne Steensma, PhD-kandidaat aan de vrije universiteit Amsterdam, vertelt in deze Falend Vooruit podcast over groen in de zorg

Lees meer
Koploper
Leerwerktraject in de Zorg: Toekomstperspectief voor statushouders én de zorg

De HAN en Stichting UAF bieden het Leerwerktraject in de Zorg aan voor statushouders met zorg ervaring.

Lees meer