Falend Vooruit

Hoe maken we onszelf overbodig? Falend Vooruit met Garage2020

Thema's

Arbeidsinnovatie Leven lang ontwikkelen

Branches

Jeugdzorg

De arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn aanpakken kan niet zonder leren en experimenteren. Wanneer je innoveert of echt iets anders probeert te doen, gaat het vaak niet zoals gepland. Hierin ben je niet alleen: heel veel projecten en start-ups mislukken. Het Actie Leer Netwerk vindt het waardevol en leerzaam om ook deze verhalen een podium te geven. Voor deze podcastaflevering van Falend Vooruit spreken we Levi van Dam, een impactvolle zorgvernieuwer voor jongeren en kinderen.  

In 2016 stelde Levi het ambitieuze plan op om uiterlijk in 2020 de jeugdzorg terug te brengen naar nul. Hij werkte vanuit de gedachte dat we in de zorg ontzettend veel taal, gesprekken, boeken en artikelen gebruiken. Een deel van de doelgroep spreekt deze manier van werken aan, maar een groot deel heeft er niets mee. Van Dam besluit dan het roer om te gooien, en ook via een andere kern te werk te gaan. Dit blijkt de start van Garage2020, een creatieve, innovatieve, en multidisciplinaire broedplaats voor nieuwe doe-ideeën met impact.

Garage2020 heeft mooie initiatieven voortgebracht, maar de missie is echter mislukt. Sterker nog, er wordt in Nederland alleen maar méér gebruik gemaakt van jeugdhulpverlening.

Een hoofdvraag voor Levi van Dam in deze uitzending: wat gebeurt er als je een stevige missie uitdraagt in de jeugdzorg? En hoe komen we nu verder, wat is er nodig? Want willen niet allemaal weten hoe we ons als professionals nou eindelijk eens overbodig maken?

Biografie 

Levi van Dam is oprichter van de stichting JIM (Jouw Eigen Mentor), Kwartiermaker van Garage 2020, hij is onderzoeker en co-auteur van het boek Circulaire zorg, Nieuwe kijk op jeugdhulpverlening. Daarnaast is hij de winnaar van de Briljante Mislukkingen Award 2020. Rode draad in zijn werk is betekenisvolle kennis voor jongeren en kinderen op cruciale momenten in hun leven overbrengen. En dat alles op een manier die jongeren en hun omgeving aanspreekt.

Beluister de Falend Vooruit podcast met Levi van Dam:

Meer luisteren?

Beluister onze andere podcasts hier!
ALN Soundcloud

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Nieuws
Servicedocument maatwerkopleiding mbo-verpleegkundige voor zij-instromers

Op verzoek van ministerie OCW voert Kennispunt MBO twee projecten uit ter ondersteuning van mbo-scholen in het bieden van deze maatwerkopleidingen voor zij-instromers.

Lees meer
Agenda
Algemene Ledenvergadering WGV Zuid Holland Zuid (Besloten bijeenkomst)

Lees meer
Agenda
Netwerkbijeenkomst HR, Opleiden en Recruitment

Lees meer