Falend Vooruit

Falend Vooruit met een VR-bril

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Alle branches

Falend Vooruit met een VR-bril
Een tweede leven voor innovaties bij tanteLouise

Om de uitdagende arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn aan te pakken, moet je als organisatie continue nieuwe dingen uitproberen. Je gaat met elkaar experimenteren en probeert te innoveren. In dit proces gaat vaak wat mis. Dit zijn waardevolle lessen waar de organisatie én anderen ontzettend veel van kunnen leren. Deze lessen brengen we je onder de titel ‘Falend Vooruit’. In deze podcast praten we met Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg en behandeling van verpleeg- en verzorgorganisatie tanteLouise in West-Brabant over innoveren. Of liever gezegd een tweede leven voor innovaties door een nieuwe (en soms nog veel betere) bestemming. Luister hoe zij ziekteverzuim hebben kunnen verlagen door de praktijkbegeleiding met een Virtual Reality (VR)-bril vanaf huis te organiseren.

Bij tanteLouise zit innoveren in het DNA. Er worden tal van innovatietrajecten georganiseerd en samenwerkingen opgezocht om toepassingen te ontdekken die passen bij de visie op de zorg: de beste zorg waar thuis ook is. Doordat tante Louise inzet op verschillende trajecten lopen er ook diverse pilots anders dan gehoopt. Maar soms kan een toepassing bedacht voor het één beter ingezet worden voor het ander.

Zo vond tanteLouise een nieuwe toepassing voor de VR-bril. De eerdere doelstelling werd niet bereikt, ook al werkte de techniek. Vervolgens werd er werd gedacht. Kan deze toepassing ook nog ergens anders voor worden gebruikt? Dit heeft geleid tot de inzet van de VR-bril om medewerkers, die bijvoorbeeld door ziekte thuis zijn, op afstand leerlingen, stagiaires en nieuwe medewerkers te laten begeleiden. Er wordt zelfs op afstand geëxamineerd. Een schot in de roos.

Jan-Kees van Wijnen vertelt je waarom je toepassingen van meerdere kanten moet bekijken, waarom evalueren belangrijk is, een afslag nemen niet verkeerd is en dat falen onvermijdelijk is wanneer je leert innoveren.

tanteLouise is met het programma Anders Werken in de Zorg waar de VR-bril onderdeel van uitmaakt sinds deze maand ook Koploper van het Actie Leer Netwerk. Het programma is inmiddels opgeschaald naar andere regio’s.

Koploper Anders werken in de Zorg – Niet omdat het anders kan, maar omdat het anders moet

Beluister de Falend Vooruit podcast met Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg en behandeling van verpleeg- en verzorgorganisatie tanteLouise in West-Brabant

Beluister de andere podcasts van Actie Leer Netwerk hier.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Actieleren
Van idee naar actie met Actieleervouchers

Actie Leer Netwerk heeft al een tiental samenwerkingsprojecten in zorg en welzijn ondersteund met een Actieleervoucher. Weten wat dat in de praktijk oplevert? Lees dan verder.

Lees meer
Nieuws
Podcast Kleurrijk Zorgen met een baan voor statushouders in de zorg

Statushouders klaarstomen voor een baan in de zorg, en werkgevers klaarstomen voor de komst van deze nieuwe medewerkers. Daar draait het om in dit Koploperinitiatief van het Actie Leer Netwerk uit de Veluwe. Meer weten o...

Lees meer
Nieuws
Verkiezing Sociaal Werker 2021

De Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar draagt bij aan het positioneren en professionaliseren van het vak sociaal werker en het vergroten van de zichtbaarheid en positie van de branche sociaal werk. Door een kandidaat ...

Lees meer