Falend Vooruit

Falend Vooruit met een VR-bril

Thema's

Arbeidsinnovatie

Branches

Alle branches

Falend Vooruit met een VR-bril
Een tweede leven voor innovaties bij tanteLouise

Om de uitdagende arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn aan te pakken, moet je als organisatie continue nieuwe dingen uitproberen. Je gaat met elkaar experimenteren en probeert te innoveren. In dit proces gaat vaak wat mis. Dit zijn waardevolle lessen waar de organisatie én anderen ontzettend veel van kunnen leren. Deze lessen brengen we je onder de titel ‘Falend Vooruit’. In deze podcast praten we met Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg en behandeling van verpleeg- en verzorgorganisatie tanteLouise in West-Brabant over innoveren. Of liever gezegd een tweede leven voor innovaties door een nieuwe (en soms nog veel betere) bestemming. Luister hoe zij ziekteverzuim hebben kunnen verlagen door de praktijkbegeleiding met een Virtual Reality (VR)-bril vanaf huis te organiseren.

Bij tanteLouise zit innoveren in het DNA. Er worden tal van innovatietrajecten georganiseerd en samenwerkingen opgezocht om toepassingen te ontdekken die passen bij de visie op de zorg: de beste zorg waar thuis ook is. Doordat tante Louise inzet op verschillende trajecten lopen er ook diverse pilots anders dan gehoopt. Maar soms kan een toepassing bedacht voor het één beter ingezet worden voor het ander.

Zo vond tanteLouise een nieuwe toepassing voor de VR-bril. De eerdere doelstelling werd niet bereikt, ook al werkte de techniek. Vervolgens werd er werd gedacht. Kan deze toepassing ook nog ergens anders voor worden gebruikt? Dit heeft geleid tot de inzet van de VR-bril om medewerkers, die bijvoorbeeld door ziekte thuis zijn, op afstand leerlingen, stagiaires en nieuwe medewerkers te laten begeleiden. Er wordt zelfs op afstand geëxamineerd. Een schot in de roos.

Jan-Kees van Wijnen vertelt je waarom je toepassingen van meerdere kanten moet bekijken, waarom evalueren belangrijk is, een afslag nemen niet verkeerd is en dat falen onvermijdelijk is wanneer je leert innoveren.

tanteLouise is met het programma Anders Werken in de Zorg waar de VR-bril onderdeel van uitmaakt sinds deze maand ook Koploper van het Actie Leer Netwerk. Het programma is inmiddels opgeschaald naar andere regio’s.

Koploper Anders werken in de Zorg – Niet omdat het anders kan, maar omdat het anders moet

Beluister de Falend Vooruit podcast met Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg en behandeling van verpleeg- en verzorgorganisatie tanteLouise in West-Brabant

Beluister de andere podcasts van Actie Leer Netwerk hier.

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
Zoemen met
Zoemen met impactmaker Bianca van Heeren – Amerpoort

In deze ZOOM-sessie praat Mulder met Bianca van Heeren, adviseur Arbeidsmarkt en Arbeidsmarktcommunicatie bij Amerpoort, over centraal georganiseerde recruitment.

Lees meer
Handreikingen
Organiseren van online bijeenkomsten voor ‘dummies’

Download de handreiking 'Organiseren voor online bijeenkomsten': een handboek voor ‘dummies’ waar misschien ook de ‘ervaren’ organisatoren tips uit kunnen halen. Met uitleg en hulpmiddelen om te komen tot een suc...

Lees meer
Nieuws
Winnaars Ik weet RAAT over hun idee, proces en resultaten

Medewerkers van 26 zorg- en welzijnsorganisaties uit alle branches in de provincie Gelderland werden via het project Ik weet RAAT uitgedaagd ideeën in te dienen om collega’s te behouden of slimmer te werken. De winnaa...

Lees meer