Falend Vooruit

Falend Vooruit – Een Matchtafel zonder matches

Thema's

Beperken uitstroom

Branches

Alle branches

Niet alles is succesvol. Maar van de projecten die mislukken leer je het meest. Alleen worden die niet vaak gedeeld. Het Actie Leer Netwerk wil dat doorbreken met Falend Vooruit. In deze editie: Lydia van Baak, directeur Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid. Zij zag haar ‘Matchtafel’ niet van de grond komen.

“Het was goed bedoeld: hoofden HR van verschillende zorgorganisaties fysiek bij elkaar zetten en hen samen laten kijken welke medewerkers er bij de ene organisatie weg moesten en waar die pasten bij de andere organisatie. Je zou het – oneerbiedig – koehandel kunnen noemen. Anderzijds: het zou zonde zijn als we die mensen voor de zorg zouden verliezen.

NIET TÉ AMBITIEUS

De Matchtafel, heette dat in Rotterdam. En het werkte daar. Ze waren er in 2014 mee begonnen. En ik wilde dat ook, toen ik het jaar erop bij de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid begon. Zeven zorginstellingen in de regio Dordrecht-Gorinchem wilden wel meedoen. Mijn ambitie voor 2016: vijf matches en drie medewerkers die gingen kijken bij een andere organisatie. Dat leek niet té ambitieus. Halverwege 2016 kwam de omslag naar echte tekorten in de zorg. Het resultaat van mijn matchtafel: nul matches, nul keer gluren bij de buren.”

De HR-medewerkers wilden door. Ze vonden het leuk om elkaar te ontmoeten. En er was een kans op een eerste match: een verzorgende die activiteitenbegeleider wilde worden. Maar ook dat liep op niets uit. Halverwege 2017 zijn we gestopt met de Matchtafel.

‘Ik had procedures gekopieerd, maar het proces niet doorleefd’

CONTEXT BELANGRIJK

Achteraf heb ik me afgevraagd waar het mis is gegaan. Ik denk dat de context belangrijk is: Rotterdam heeft grote ziekenhuizen en heel grote VVT-organisaties. In Zuid-Holland Zuid zijn de organisaties veel kleiner. De mensen aan de tafel hadden gewoon minder personeel. Om de matchtafel te laten slagen moet je de mensen in beeld krijgen die van baan willen veranderen. Veel hoofden HR hadden niet goed in beeld wat bij de teamleiders wel bekend was. Ik had procedures van Rotterdam gekopieerd, maar het proces niet doorleefd. Terwijl juist dat laatste belangrijk is voor draagvlak en maatwerk.

EIGEN SPELREGELS

Misschien was het gelukt als we eerst samen hadden bedacht: dit is het project in Rotterdam, hoe gaan we dat doen in onze eigen regio? Die stap heb ik in mijn enthousiasme overgeslagen. Je moet je eigen spelregels maken.”

Lees meer Falend Vooruit verhalen

Actie Leer Netwerk Dag 2019

Op de Actie Leer Netwerk Dag zijn veel verhalen verzameld en gebundeld in speciale digitale magazines. Dit artikel komt uit Leer 1. Download het hele magazine en lees meer!
Download Leer 1

Gerelateerde artikelen

Bekijk alle artikelen
COVID-19
Handreiking communicatieaanpak coronavirus

De handreiking  communicatieaanpak coronavirus is gemaakt door het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC), met hulp van vele collega’s in het land. De handreiking brengt inzichten samen over de aanpak van communi...

Lees meer
COVID-19
Helden van de zorg inspireren tot carrièreswitch: ‘Maar onderschat niet hoeveel in...

De coronacrisis brengt een hernieuwde waardering voor zorgmedewerkers met zich mee. Hun tomeloze inzet en grenzeloze toewijding kunnen werkzoekenden inspireren om opnieuw in deze sector te beginnen. Maar een overstap naa...

Lees meer
COVID-19
Platform anderhalve-meter-zorg

Hét platform voor en door de zorg met hulpmiddelen in tijden van Covid-19. Het platform is een initiatief om alle kennis en ervaring die in het land beschikbaar is te bundelen. Je kunt er ideeën halen én insturen. An...

Lees meer