Actieleren

Leren creëert ruimte voor verandering

Falend Vooruit: leren van durven experimenteren

Niet alles is succesvol. En juist van projecten die mislukken leer je het meest. Alleen worden die niet vaak gedeeld. Het Actie Leer Netwerk wil dat doorbreken met Falend Vooruit. Zodat jij kunt leren van initiatieven die niet (helemaal) gelukt zijn. Om de uitdagende arbeidsmarktproblematiek in zorg en welzijn aan te pakken, moet je als organisatie continue nieuwe dingen uitproberen. Je gaat met elkaar experimenteren en probeert te innoveren. In dit proces gaat vaak wat mis. Dit zijn waardevolle lessen waar de organisatie én anderen ontzettend veel van kunnen leren.

De Koplopers van het Actie Leer Netwerk zijn voorbeelden van hoe goed anders denken kan uitpakken. Als tegenhanger voor deze ‘best-practices’ brengt het Actie Leer Netwerk ook de leerzame lessen, verhalen en tips uit de sector verder die zijn voortgekomen uit ‘mislukte’ projecten. We doen dit in het platform Falend Vooruit. Bij Falend Vooruit laten we ervaringsdeskundigen aan het woord over hun mislukte project, gestrande pilot of over een vernieuwende visie op de waarde van anders gelopen projecten. Bestuurders, beleidsadviseurs, innovatiemanagers en game changers leveren hun bijdrage via interviews en podcasts. De vertellers delen hun verhaal vanuit eigen ervaring, met zelfreflectie en wijze lessen voor andere zorg- en welzijnsorganisaties. Dat is soms best spannend. Maar je ziet bij zorgorganisaties dat mislukte initiatieven of gemaakte fouten steeds vaker op de agenda belanden. Maar meer en meer organisaties beseffen dat het echt anders moet en dat gaat nu eenmaal niet zonder vallen en opstaan. Men moet leren dat er bij experimenteren dingen mis gaan. Yes, het is mislukt dus!

Jullie faalverhaal delen?

Op deze website vind je nu al tien Falend Vooruit podcasts met o.a. Garage2020, het Instituut van Briljante Mislukkingen, Secretaris Generaal Erik Gerritsen van VWS en Directeur WGV Zuid-Holland Zuid Lydia ter Braak. Beluister ze en neem contact met ons op als je vragen over deze voorbeelden hebt. En heb jij ook een gestrand project met een containerschip aan geleerde lessen? En wil je deze geleerde lessen met de sector te delen? Heb jij een project of innovatie begeleid wat totaal anders is gelopen dan jullie verwacht hadden? Of iets georganiseerd, waar niemand op af kwam of een product gemaakt wat nooit is gebruikt? Vertel dan je verhaal via onze podcast Falend Vooruit. Want: Yes het is mislukt, en jij helpt zorg en welzijn vooruit. Neem contact op met Annelies Mulder via a.mulder@actieleernetwerk.nl om jullie lessen te delen. Want hoe makkelijker we het vinden om missers met elkaar te delen, hoe meer we in beweging durven te komen.

Bekijk hier de Falend Vooruit-talk van Annelies Mulder tijdens de Actie Leer Netwerk Dagen 2020, voor verdere uitleg over het concept:

Naar Falend Vooruit interviews en podcasts

 

Durf jij jouw verhaal te delen?

Heb jij een project geleid wat totaal anders is gelopen dan je verwacht had? Heb je iets georganiseerd, waar niemand op af kwam? Heb je iets gemaakt wat nooit is gebruikt? Vertel je verhaal op deze website  of in een podcast. Durf jij het aan om je verhaal via Falend Vooruit met zorg en welzijn te delen? Neem dan contact op!
Neem contact op