We hebben een winnaar! Woensdag 9 februari werd de Impactmakerprijs 2021 uitgereikt aan het Rotterdamse Conforte Innovatielab.  Deze prijs voor het meest impactvolle initiatief voor arbeidsmarktvernieuwing in zorg en welzijn werd uitgereikt door Marcelis Boereboom, secretaris-generaal bij het Ministerie van VWS. De Bewegingmakerprijs van 2021 is gewonnen door het initiatief ‘Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding’, door het HagaZiekenhuis. 

De jury, bestaande uit Marcelis Boereboom, Silvia van Gaal (juryvoorzitter, organisatiecoach Jeugdbescherming West, winnaar van de Impactmakerprijs 2020), Bianca Buurman (voorzitter V&VN)  Aukje Nauta (ambassadeur Actie Leer Netwerk) en Edwin ten Holte (RegioPlus), heeft uit  tien genomineerden initiatieven deze winnaar gekozen. Op basis waarvan is die winnaar precies gekozen? Aukje Nauta: “Voor mij is het vooral belangrijk hoe concreet je het kunt maken, en in hoeverre je effect op de werkvloer kan aantonen. Als jury willen we niet alleen een mooi verhaal op papier, maar ook concrete resultaten. Daarnaast gaat mijn hart echt sneller kloppen van niet alleen leren van je baas of je opleiding, maar ook juist van je omgeving. Intercollegiaal leren is een ontzettend goede bijdrage aan de zorg.” 

 De Impactmaker van 2021, Conforte Innovatielab, is opgezet door VVT-organisaties in de regio Rotterdam, en heeft Design Thinking ingezet in de ouderenzorg. Hiermee onderzoeken de zorgmedewerkers zelf wat de vraag achter de vraag is en leren ze de werkprocessen in kaart te brengen. Om zo bottom-up behoeften en knelpunten te herkennen en aan te pakken. Lees hier meer over het initiatief.  

 “De groeiende zorgvraag in Nederland vraag om innovatieve oplossingen. Conforte heeft technologie is op een hele menselijke manier ingezet, wat een grote indruk op ons heeft gemaakt,” vertelt Marcelis Boereboom. “Ze hebben een prachtige werkwijze, en we hopen van harte dat dit verder wordt uitgebreid.”  

Samenwerken in zorg en welzijn 

Dat samenwerking van belang is in deze sector, benadrukt Ariaantje Crowter, zorgcoördinator bij QuaRijn en intiatiefnemer van Jouw verhaal, onze zorg: “We hebben er niets aan om met elkaar te concurreren. Niet samenwerken kost alleen maar meer tijd en meer geld.” Het initiatief waar Ariaantje Crowter aan werkt, is dan ook een samenwerking tussen vier zorgorganisaties: Sherpa, Reinaerde, AxionContinu en QuaRijn.  

Ook tussen de verschillende genomineerden wordt er al samengewerkt. Naar aanleiding van hun beide nominaties, zijn Haci Sariaslan van initiatief Kleurrijk Zorgen en Annemien van der Veen van initiatief MBOHup al samengekomen om te kijken naar een opschaling van deze twee initiatieven samen. “We hebben al ontzettend veel van elkaar geleerd,” geeft Haci Sariaslan aan. Annemien van der Veen vult aan: “Kleurrijk Zorgen past direct bij het initiatief van MBOHup, dus ik was erg geïnteresseerd om samen te werken. Samen zijn we tenslotte altijd sterker dan alleen.”  

Ook Jelle Boonstra, directeur van RegioPlus, onderstreept de impact van samenwerking: “Het vak draait om de zorg- en welzijns medewerkers. Werk dus samen en maak gebruik van de goede ideeën die er bij medewerkers zijn. Ik zou zelfs zeggen dat we niet de cliënt of patiënt op één moeten zetten, maar de medewerkers.”  

HagaZiekenhuis als Bewegingmaker 2021 

Naast de Impactmakerprijs was er dit jaar ook de Bewegingmakerprijs. Dit is een aanmoedigingsprijs, bedoeld voor de organisatie die de meeste beweging heeft weten te creëren om de personeelstekorten terug te dringen en die de potentie heeft om impact te maken voor een gezondere arbeidsmarkt in zorg en welzijn.  

“We willen mensen een hart onder de riem steken,” legt Marcelis Boereboom uit. “We hebben tien genomineerden, en het voelde niet juist om maar één prijs uit te reiken met zoveel goede ideeën. Daarnaast was er vanwege corona niet altijd de ruimte om het maximale effect op de werkvloer te behalen om de personeelstekorten terug te dringen, en willen we toch recht doen aan alle inspanning die is verzet binnen zorg en welzijn.”   

De Bewegingmakerprijs werd uitgereikt door Wijnand Vossestein. Hij is Karin Luidens opgevolgd als manager van het Actie Leer Netwerk. Op deze publieksprijs is massaal gestemd, met als uiteindelijke winnaar het initiatief “Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding” door het HagaZiekenhuis.De IC-afdelingen in Nederland staan onder druk, en mede door de COVID-19-pandemie is er een grote vraag naar gediplomeerde IC-verpleegkundigen. Binnen het initiatief van het HagaZiekenhuis worden verpleegkundigen in korte tijd opgeleid tot IC-verpleegkundigen. De eerste pilot startte in mei 2021, en beviel zo goed dat de Leerwerkunit sinds september een vast onderdeel is geworden van de Intensive Care in het HagaZiekenhuis. 

Voordat de naam van het HagaZiekenhuis volledig kon worden uitgesproken tijdens de online live finale, klinkt er al uitbundig gejuich vanuit de vergaderkamer waar een deel van de IC-verpleegkundigen zich heeft verzameld voor dit feestelijke moment. Sanne Vlaardingerbroek, praktijkopleider en IC-verpleegkundige bij het HagaZiekenhuis: “Wat gaaf! We zijn echt ontzettend blij, en heel erg trots.” Bij het HagaZiekenhuis merken ze ook de impact van het Koploperschap en de nominatie voor de Impactmakerprijs: “We hebben al heel veel Zoom-sessies met verschillende ziekenhuizen gehad,” vertelt Frederieke Veersma, praktijkopleider en IC-verpleegkundige. “We ervaren dus ook zeker zelf dat we een beweging in gang aan het zetten zijn.”  

Voor iedereen een prijs 

Eén prijs? Twee prijzen? Waarom verdient niet iedereen die zich het afgelopen jaar hard heeft ingezet om de personeelstekorten in zorg en welzijn op te lossen een prijs? Het Actie Leer Netwerk vindt dat alle goede initiatieven een prijs/iets/wat dan ook verdienen. Daarom nodigen wij… alle inzenders van de Impactmakerprijs 2021 én 2020 binnenkort uit voor een masterclass Impact maken binnen en buiten je organisatie – onder leiding van Dr. Suzanne Verdonschot. “Deze fantastische voorbeelden moeten niet op zich blijven bestaan, die moeten zich over het volledige land verspreiden,” aldus Wijnand Vossestein. “Daar kan deze masterclass nog extra aan bijdragen.” Binnenkort bezoekt het Actie Leer Netwerk de twee winnaars om hen in het zonnetje te zetten.