Zorg Innovatie Centrum Parnassia
Thema's
Branches
De studenten (mbo en hbo) van het ZIC volgen samen onderwijs binnen Parnassia, welke gegeven wordt door afwisselend een mbo- en een hbo-docent. Het middaggedeelte van de lesdag wordt ingevuld door professionals vanuit Parnassia.
Het Zorg Innovatie Centrum Parnassia (ZIC) wil een innovatiewerkplaats creëren waar mbo- en hbo studenten, docenten, begeleiders, lectoren, zorgprofessionals en eindgebruikers elkaar treffen.
Resultaten
Binnen ZIC Parnassia maken excellente studenten van mbo en hbo vanuit verschillende jaargangen kennis met de GGZ. Door wederzijdse uitwisseling van professionals binnen de onderwijsinstellingen en Parnassia wordt het begrip rondom het werken in de GGZ vergroot en zal een afgestudeerde student mogelijk eerder kiezen voor een baan in de GGZ.
De studenten (mbo en hbo) van het ZIC volgen samen onderwijs binnen Parnassia, welke gegeven wordt door afwisselend een mbo- en een hbo-docent. Het middaggedeelte van de lesdag wordt ingevuld door professionals vanuit Parnassia. Studenten komen één keer per twee weken bij elkaar voor onderwijs en werken hier samen om te komen tot innovaties en verbeteringen. Ze sluiten na 20 weken af met een symposium. Dit symposium en de masterclasses zijn toegankelijk voor alle studenten en professionals binnen Parnassia, waardoor er nog meer ontmoeting en kennis uitwisseling plaatsvindt tussen de studenten en professionals. De kracht van dit model is dat de studenten gezamenlijk les krijgen en een opdracht moeten opleveren in de vorm van het symposium. Hierdoor wordt het beste van beide opleidingen gecombineerd.
Onderwijsaanbod
Studenten van de ZIC krijgen één keer per twee weken extra onderwijs. Een docent van het hbo en het mbo geven afwisselend les. Het middaggedeelte is ingevuld door professionals vanuit de Parnassia Groep en Parnassia, gericht op de onderwerpen waar studenten mee bezig zijn rondom het symposium. Werkbezoeken maken een wezenlijk onderdeel uit van het programma.
Impact op de werkvloer
Een innovatiewerkplaats waar mbo en hbo studenten, docenten, begeleiders en andere professionals elkaar treffen draagt bij aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Het verbinden, verbreden en versterken van de sector en onderwijs is het resultaat. Doordat de student een goede kijk op het werkveld krijgt, zal de juiste instroom van werknemers ontstaan. Door de regionale aanpak zal er horizontale én verticale doorstroom van werknemers gestimuleerd worden waardoor het behouden van goede en gekwalificeerde werknemers en voorkomen van ongewenste uitstroom voor de sector wordt bewerkstelligd. Er is binnen dit innovatiecentrum aandacht voor de versterking van de huidige en toekomstige werknemers in het kader van het sterk veranderende profiel van de zorg- en welzijnsprofessional. Dit betekent meer potentiële medewerkers, beter leren en anders werken.